Реклама / Ads
26| 5364 |13.06.2010 НОВИНИ

С. Софиянски: Дянков, Костов, Димитров - виновни за кризата

.
"Нещата за страната ни не са благоприятни в момента и трябва да се търси решение, защото ако се продължава така не ни чака добро време, особено от есента нататък.", каза пред Нова ТВ бившият министър-председател и кмет на София Стефан Софиянски.
 

По думите му има логика в това, че валутният борд ограничава до известна степен икономическото развитие в отговор на въпрос, дали е истина, че в момента левът е силно надценен. “Ние не можехме достатъчно добре да оползотворим борда, защото ограниченията, които той ни наложи, не даваха възможност да кандидатстваме и евентуално в момента да сме с евро”, посочи бившият премиер.

Той подчерта, че пропускът се дължи на спазвания дълго време бюджетен дефицит. Въпреки това в момента валутният борд не ни позволява да изпаднем в ситуацията на Гърция. Според него сега е дошло времето за по-сериозна фантазия в икономиката и икономическа смелост. "У всички стъпки на правителството се усеща страх", добави Софиянски. Относно предстоящата мисия на Евростат у нас Стефан Софиянски коментира, че статистиката не е творчество. Информацията се агрегира, а не се създава, добави той. Ако има някакъв проблем и ако някой трябва да бъде проверяван, то това е първоизточникът на информация, този който подава цифрите.

По думите му големият проблем на България в момента е бюджетът и грешно поставените цели. "Смятам трима души за виновни за неудачите с бюджета - Симеон Дянков, Иван Костов и Мартин Димитров. С този бюджет, не за първи път го казвам, Симеон Дянков трябваше да си подаде оставката като министър на финансите, Мартин Димитров е председател на икономическата комисия в НС, а Иван Костов е лидер на партия, бивш премиер и знае за какво става дума", посочи Софиянски.

Това, което днес трябва да се направи с актуализацията на бюджета, според бившия столичен кмет, е целиви икономически пакет, който да атакува единствено растежа на брутния вътрешен продукт. “Проблемът на България е спадът на БВП – ние харчим по-малко пари, ядем по-малко, произвеждаме по-малко. Трябва да завъртим всичко това обратно”, категоричен е Стефан Софиянски. България трябва да произвежда повече и да консумира повече. Според него в условия на криза държавата не може да пести, тя трябва да харчи, но да харчи изключително инвестиционно, за да се компенсира стагнацията в икономиката и липсата на чужди инвестиции.", каза в заключение лидерът на Съюза на свободните демократи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5039 |03.06.2010 М. Димитров: ГЕРБ набута агенти от ДС в КРС . 16| 5532 |31.05.2010 Б. Димитров: Манджукова така и не разбра, че е висш държавен служител . 11| 6328 |29.05.2010 В. Димитров: Обвиниха ме заради битката на лобитата Овчаров-Петков . 21| 5152 |28.05.2010 Пловдивчани скачат срещу Дянков, искат оставката му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads