Реклама / Ads
0| 4784 |29.03.2016 НОВИНИ

Софиянски: Хоризонтът на ГЕРБ е последното място в ЕС

.
Стефан Софиянски
Проблемът на кабинета е хаотичното управление, лошо управление на публичните финанси, липса на среда на икономически растеж. Ние искаме да живеем както чеха, словака. Целта не ни е била да сме на последно място. Очевидно хоризонтът на хората, които ни управляват, е последното място в ЕС. Това каза пред bTV Стефан Софиянски.
 
Бяхме на 23-24 място по усвояване на фондовете. През 2014-2015, когато имаше новите фондове, ние усвоявахме стария пероид с неистови мъки. В момента не сме затворили няколко програми. Трябва да ги одобри ЕК.  Вицепремиерът Дончев се похвали с 1% усвояване, а имаме нулеви години на усвояване. В същото време вземаме заеми, обрисува картинката бившият премиер.

Не е лошо да се вземат заеми. Стига да си построиш нещо или да ти осигурят печалба. Ние вземаме заеми, нямаме развитие. Чисто консумативно приключваме парите. Има протести на лекари, полицаи за недостиг на средства. С тези заеми не погасяваме текущите нужди. Заемите трябва да работят инвестиционно... Нужна ни е регионална независимост. Да не се хвали  Б. Борисов с "АЗ,аз аз аз...!, а още шест областни управители  да развиват инициативност. Това е новият модел. Да има ново разпределение на бюджета. Чисто оперативните функции и финансирането да се изнесат до областите и регионите, категоричен е икономистът.

Ръчното управление на общините е субективно. Голяма част от финансите в общините трябва да си остават в общините и те да получават по-голяма част от данък общ доход. Коренно трябва да се промени философията на бюджетирането. Всичко трябва да се пречупва през БВП. Вземаш заем и трябва да гоним сериозен растеж, посочи Софиянски.

Докато ние се мотаем и се сменят Станишевци и Бойковци Румъния ни подмина, Хърватия влезе в ЕС с по-добри показатали, а Прибалтийкките републики имат 8-10 % ръст, сравни той.

Парите трябва да следват функциите и отговорностите. Коггато има по-голяма регионална независимост, ще има по-голяма самостоятелност на регионите. Тогава МС става политическо тяло, което определя политиката и идеологията. Десет министри ни трябват. Как гледате на един министър на духовното развитие? А бюджетът слиза при регионалния ръководител. Той управлява оперативното ежедневие. Министърът стои зад културната, образователната политика. Той определя насоките, програмите, розсъждава Софиянски.
Финансовите потоци трябва да се променят така, че публичните финанси да се използват максимално, допълни той.

Бих се радвал, ако тези, които изнесохме прехода, може да подкрепим Петър Стоянов отново да стане президент. Сега каго го видя, ще ми се разсърди, какво съм казал..., коментира той и президенските избори.

КТБ можеше да бъде спасена. Банката беше спряна съвсем съзнателно от БНБ, за да не фалира. Не обичам думата заговор, но определено имаше разбирателство между политическите сили. В цялата предизборна кампания никой не пое конкретен ангажимент. Всички бягаха от темата, защото там се преплитаха много политически и обществени интереси, каза още бившият служебен премиер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4253 |25.03.2016 Г. Свиленски: ГЕРБ защитава лобитата на акулите в таксиметровия бранш . 0| 5032 |22.03.2016 Ужасът в Брюксел отложи развода между ГЕРБ и РБ . 0| 4883 |21.03.2016 Р. Кънев за ГЕРБ: Размахвайте си въртеливите адвокатски аргументи, няма да ни върнете „вкъщи” . 30| 6775 |20.03.2016 Радан Кънев: В ГЕРБ се мислят за недосегаеми като БКП!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads