Реклама / Ads
0| 5035 |14.01.2019 НОВИНИ

Софийска адвокатска колегия осъди съобщаването на съдебни решения в медиите, преди самия съд

.
В свое становище Софийска адвокатска колегия остро осъжда съобщаването на съдебни решения в медиите, преди самия съд. Ето какво се казва в позицията на софийската адвокатура, публикувано на страницата й.
 

Софийска Адвокатска Колегия
СТАНОВИЩЕ

Стана публично известно, че в заседание за решаване на въпроса за мярката за неотклонение на няколко лица решението на Специализирания наказателен съд е съобщено в новините на телевизия БТВ много преди съдебният състав да го обяви публично.


Независимо, че тази новина в последствие е свалена от сайта на медията, този факт сочи, че някои журналисти са разполагали с информацията преди произнасянето на съда в съдебното заседание.


Според нас това е грубо нарушение на тайната на съвещанието за решаване на делото, която е гаранция и необходимо условие за справедлив процес.


Нарушаването и е тревожен сигнал за възможно посегателство срещу независимостта на съда и задължението му да формира решенията си единствено и само по вътрешно убеждение, въз основа на доказателствата по делото, изразено в нормите на чл.33, ал.2 от Наказателно процесуалния кодекс и в чл.211, ал.1 от Закона за съдебната власт.


Съобщаването на съдържанието на съдебния акт, преди оповестяването му в публично съдебно заседание, компрометира очакванията на обществото за справедлив процес и независима съдебна власт и обезсмисля усилията на адвокатите по защита правата и законните интереси на гражданите.


Софийският адвокатски съвет изразява становище, че следва несъмнено да се установи по какъв начин решението на Съда е станало известно на медията, която го е съобщила, като считаме, че върховенството на правото и принципите на правовата държава го изискват.


СОФИЙСКИ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5846 |10.01.2019 Лозан Панов иска становище от прокурорската колегия за проверката по делото на Иванчева . 2| 5548 |21.12.2018 Софийската адвокатска колегия скочи срещу тайните обиски на адвокатски кантори . 0| 4591 |21.12.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 0| 4002 |20.12.2018 „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads