Реклама / Ads
2| 4700 |21.12.2018

Софийската адвокатска колегия скочи срещу тайните обиски на адвокатски кантори

.
Адвокатският съвет на Софийската адвокатска колегия определя като недопустим репресивен подход извършването на претърсвания и изземвания в кантори и жилища на адвокати в разрез с правилата на българското законодателство и в частност, в нарушение на чл. 33 от Закона за адвокатурата, който забранява преглеждане, копиране, проверка и изземване на адвокатски книжа и компютърни конфигурации. Публикуваме текста на декларацията:

По повод проведени на 19.12.2018 г. претърсвания в адвокатска кантора и домове на практикуващи адвокати в град София Софийският адвокатски съвет остро изразява своята тревога от извършените процесуално-следствени действия от разследващи органи в помещения, ползвани за адвокатски кантори с оглед на изричната законова забрана, установена в чл.33 от Закона за адвокатурата за преглеждане, копиране, проверка и изземване на адвокатски книжа и компютърни конфигурации.

 

Законодателят е гарантирал в най-голяма степен опазването на адвокатската тайна и доверителните отношения между адвокат и клиент като едно от най-значимите правни достижения, включително и чрез забрана адвокатът да бъде разпитван в качеството на свидетел за обстоятелства, които са му били поверени от клиент.

 

При така установените законови стандарти за упражняване на адвокатската професия и опазване на професионалната тайна е необходимо всички действия по всяко едно разследване да се извършват при стриктно спазване на закона, още повече че в служебните помещения на адвоката се съхраняват книжа на повече от един клиент и подобни действия създават опасност за нарушаване на прокламираното в Конституцията на Република България основно право на защита на всеки български гражданин.

 

Категорични сме, че процесуалните норми дават възможност да бъдат събирани относими и релевантни доказателства за разкриване на обективната истина по едно дело, без да бъде прилаган подобен недопустим репресивен подход към адвокатите като защитници на правата и законните интереси на гражданите, който подход грубо погазва основни човешки права.

Така се поражда сериозно съмнение за нарушаване на адвокатската тайна и осъществяване на недопустим натиск върху адвокатите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Шефът на Софийската опера: Наши служители не са осквернили мемориала 3| 3663 |18.10.2018 . Софийската филхармония подкрепи музикантите от БНР 0| 4039 |28.04.2018 . Софийската митрополия се сети, че договорът с Гинка е неизгоден 9| 7920 |24.03.2018 . Софийската пречиствателната станция за отпадъчни води край Кубратово спечели наградата за 2018 г. за воден проект в сферата на кръговата икономика 0| 5994 |22.03.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО