Реклама / Ads
4| 5073 |15.11.2007 НОВИНИ

Софийският боклук пак опря до сметището в Суходол

.
Сметището в Суходол ще бъде отворено отново до месец по решение на правителството от днес. Това съобщи зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев. До началото на декември ще бъде изпълнено договореното количество бали, които се превозват от столицата до депата в Пловдивско и Карловско.
 

Това е една от причините от общината да предложат депото в Суходол да заработи пак, обясни и. д. кметът на София Минко Герджиков. Според него другият фактор е наказателната процедура, която Европейската комисия предвижда за България, ако не се намери решение за битовите отпадъци на столицата.

480 хил. куб. м е свободният обем на площадката в Суходол. Площта ще бъде изчерпана за 18 месеца, в най-добрия случай при сепариране на боклука за 23 месеца. Това е краткосрочно решение, с което страната ни ще избегне евентуално наказание от ЕК, посочи още Герджиков. Той не смята за нужно гражданите на Суходол да бъдат компенсирани по някакъв начин за това, че ще живеят в близост до площадката за боклука.

Отваряне на сметището бе един от 5-те варианта за решаване на проблема с депонирането на софийския боклук след изтичане на договорите със сметищата в Пловдив и Карлово. Той бе и най-лансираният в общината, като единственото подходящо сметище, което все още има капацитет за приемане на сметта.

Депото в Суходол беше закрито през октомври 2005 г. след серия от протести на живущите там. Оттогава столицата е във "временно решение" - балиране, заради липсата на постоянно сметище или завод за преработка на отпадъци. В момента балите със софийския боклук се извозват в с. Цалапица, Пловдивско и Карлово. Веднага след затварянето на депото в Суходол експерти от общината и екоминистерството обявиха, че в него има място да се депонират отпадъци още две години, защото почистващите фирми "Волф", ДИТЦ и "Чистота - София" са надписвали реалните количества извозвана смет.

„Изненадани сме, че не се зачитат законите в страната и в Европа", заяви пред БГНЕС Венцислав Божилов, председател на Сдружението "Защита на здравето на хората и околната среда" по повод решението на МС. Той допълни, че отварянето на депото е незаконно и поясни, че липсва ОВОС. Според него Суходол няма как да поеме повече боклук, тъй като вече са депонирани 560 000 тона - повече отколкото е капацитетът на му, според документите на общината. Божилов допуска, че се правят опити да се използват стари проекти, за да се разширят границите на сметището. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5172 |13.11.2007 Софийският боклук - вонящ европроблем . 3| 4843 |08.11.2007 Софийският районен съд даде ход на дело срещу премиера Сергей Станишев . 0| 5481 |18.03.2007 Нова стратегия за управление на боклука . 0| 4747 |22.03.2007 Стратегията за боклука на София нищят в СОС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads