Реклама / Ads
8| 4668 |02.12.2014 НОВИНИ

Софтуерен специалист: Изборът на съдия по делото КТБ е манипулиран

.
Определянето на съдията по делото КТБ е манипулирано чрез системата за избор. ВСС е длъжен да провери този случай. Въз основа на детайлния доклад от проверката миналата седмица, можем спокойно да твърдим, че е много лесно изборът да бъде манипулиран. Това технически е възможно - натискате бутона толкова пъти, докато се падне „удобният" съдия. С тази система въз основа на техническия доклад е много лесно да не остане следа.
 
Това заяви зам.-председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Явор Джонев в сутрешния блок на Нова телевизия. Той отрече твърденията, че е спирал интернетът по време на избора на конкретния съдия, разпределен за делото КТБ.

„Всеобщото усещане, че делата се разпределят нечестно е ужасно за съдебната система и за гражданите, защото никой вече няма да вярва, че делото му е разпределено по някакъв почтен начин", коментира говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова. По думите й обаче огромна част от колегите, които работят в съда, не манипулират системата. „Те сега се чувстват съучастници в едва ли не престъпление без да са виновни", добави Куцкова.

„ВСС е абсолютно задължен да провери този случай, защото когато чисто превантивно обръщахме внимание и молехме той да бъде проверен, никой не ни обръщаше внимание", каза още говорителят на Съюза на съдиите в България. Тя припомни случай от миналата година, когато комисия е написала 75 страници доклад с участието на членове от ВСС за продукта Low Choice. „Изводите бяха същите. Тези страници бяха приети за сведение и нищо не последва", поясни тя.

„Има публичен списък на резпределението на делата. Той се вижда в интернет и само това дело липсваше в протокола и след отвода на съдия и след повторния избор, той се появи. Но е необходима специална техническа експертиза, за да се открият такива следи", категоричен бе зам.-председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Явор Джонев. Спред него системата трябва да бъде сменана с нова.

Съюзът на съдиите в България поиска в понеделник конкретни отговори за скандала с разпределението на делото за фалита на Корпоративна търговска банка и обвини Висшия съдебен съвет в нежелание да разкрие истината около случая. Организацията призовава кадровиците на Темида да поемат своята отговорност за скандала, както и да потърсят такава от ръководството на Софийския градски съд (СГС).

Преди седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) получи експертен доклад, който разкри за пореден път слабостите на системата за случайното разпределение на делата в българските съдилища. Изводът бе, че тя може да се манипулира лесно от всеки, който има елементарни познания за нея. Докладът обаче не даде конкретен отговор дали има манипулация с разпределението на делото за фалита на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), въпреки че то стана повод за проверката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4472 |13.11.2014 Специалист: Половин милион българи са болни от диабет . 16| 5044 |28.07.2014 Кадиев: Или не съм избрал правилните идеи, или изборът е по други критерии . 38| 6334 |30.04.2014 Дончев: Изборът за България е дали искате да градим, а не да грабим . 23| 7143 |16.07.2013 Експерти, журналисти и полицаи: Изборът на шеф на ДАНС пак е непрозрачен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads