Реклама / Ads
8| 4449 |05.11.2015 НОВИНИ

Й. Соколов: Трябва да има наказани в МВР заради бунта

.
Йордан Соколов
Не може да има приравняване откъм категорията за пенсиониране на полицаите, които са на първата линия на борбата с криминалната, с организираната престъпност, и тези, които стоят на бюрата. Така смята бившият вътрешен министър Йордан Соколов.
 
Аз не мога да ги одобря, когато разбирам, че всъщност предложенията съвсем не са такива, каквито се представяха от страна на отделни представители на полицейския синдикат. Става дума, че всички досегашни привилегии да ги наречем, отделен въпрос дали всички те са заслужени, остават. За новоназначени полицаи вече там ще има промяна – от 20 на 10 месечни заплати при напускане на системата. Другото, което е – наистина трябва една много сериозна реформа. Не може да има приравняване откъм категорията за пенсиониране на полицаите, които са на първата линия на борбата с криминалната, с организираната престъпност, и тези, които стоят на бюрата, заявява той пред "Фокус".

1991-1992 година, когато МВР беше военизирано тогава, когато бях министър, имаше ясно разграничение. Там си имаше, да кажем, служители на МВР под пагон и другите се наричаха „волнонаемни“. След девоенизирането на МВР като че ли тази разлика се заличи. Сега хора, които един ден, един час не са били на улицата, имат претенции те да се пенсионират за 10 години. На какво основание? И второ – реформата трябва наистина да засегне из основи. Първо, сега виждаме колко хора – това си е тяхно право – протестират според мен по един противозаконен начин.

Премиерът вчера го слушах – съвсем прав беше, когато каза, че там трябва да има наказани хора. Не може който и да е полицаи, на какъвто и да е пост, да нарушава законите и това да няма последствия. Такъв човек според мен няма място в системата на МВР. Така или иначе тези хора трябва излязат на улицата. Охранителната полиция, която съвсем не е малък брой, да не говорим, че, каза се и това, че България е на едно от първите места в Европа по брой полицаи на глава от населението. Къде са тези през деня? Къде е охранителната полиция, когато няма мероприятия, няма протести, няма мачове, няма някакви други дейности, където трябва да бъдат? Те трябва да са на улицата. Ние не можем да видим напоследък една патрулираща двойка, казва още той.

Аз там, където живея, на ден два пъти прекосявам София, тук-там се вижда една полицейска кола, тоест моторизирана полиция, което е хубаво, с двама полицаи вътре. Останалите какво правят през деня, когато не са на мероприятия? Те трябва да са между хората, по кварталите. Може би трябва да се върне тази система на квартални инспектори, на районни инспектори. Трябва наистина да се помисли почти във всяко населено място, без тези абсолютно напуснати, изоставени села, които дори от картата са заличават със съответен административен акт. Не може, да кажем, едно село с 500 жители да няма един полицай, смята бившият министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4255 |05.11.2015 Ненчев: Военните, подкрепили полицаите, ще бъдат наказани . 0| 4804 |04.11.2015 Калфин: Работещите зад бюро в МВР трябва да са трета категория труд . 7| 4216 |04.11.2015 Главсекът на МВР: Ще има наказания за протестиралите незаконно полицаи . 4| 4377 |03.11.2015 Дончев: Това не е единствената реформа, която трябва да тече в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads