Реклама / Ads
33| 5343 |17.11.2019 НОВИНИ

Соломон Паси: Да предложим на Тръмп да купи ”Белене” и да ни подари F16

.
Соломон Паси
Направихме справка сред младежите на Атлантическия клуб и те ми дадоха много интересни идеи. Според тях е добре да поискаме от нещата, които Тръмп обича. Може да му предложим, например, да купи „Белене”. Това може да бъде комбинирано – остров Белене с АЕЦ „Белене”. На острова може да се базира противовъздушна отбрана на САЩ и така може да ни подарят F16 или F35.
 

Това каза бившият външен министър Соломон Паси пред бТВ по повод предстоящата визита на премиера Бойко Борисов в САЩ.

 

Друго предложение е американският президент да построи "Тръмп Тауър" в България – например в Малко Търново, Смолян или Видин. Или дори голф игрище на Перелик.

При още по-голямо въображение може да поискаме да дойде и да снима филм в киноцентъра в Бояна, който да е претендент за „Оскар”.

 

„Той е нестандартен президент и могат да бъдат поискани нестандартни неща. Тръмп няма да се уплаши от тези идеи”, смята Соломон Паси.

 

Според Соломон Паси визитата на българския премиер е в отговор на покупката на изтребителите F16. Той е на мнение, че трябва да използваме този контекст и да засилим тематиката "Авиация и космонавтика".

 

„България е на опашката за членство в Европейската космическа агенция. Първото, което може да поискаме, е засилено сътрудничество с НАСА. Това, че Тръмп каза, че ще връща американци на Луната до 5 г., може да бъде използвано. Ако бях премиер, щях да му предложа да изпрати един български космонавт на Луната”, каза Паси.

„Добре е да погледнем и кой е основният противник на САЩ, а това е Китай. Трябва да се направи едно стратегическо сътрудничество между България и САЩ и да се поиска инвестиция в изграждането на 5G мрежата у нас”, допълни той.

 

Паси коментира нетрадиционния начин, по който премиерът запозна новата американска посланичка у нас Херо Мустафа с особеностите на българската природа, археология и душевност.  По думите му протокола на Бойко Борисов е непостижим и уникален. Според него, след като посланичката не е реагирала, няма преминаване на границата.

„Протоколът е нещо като котката – няма значение дали е черна, или бяла, а е важното да лови мишки. Целият този протокол, който видяхме, е адресиран към визитата на премиера в Белия дом на 25 ноември. Да видим с какви мишки ще се върне от там”, каза Паси.

 

 „Американците също имат президент с нетрадиционен протокол, така че те са свикнали на подобна свобода. Нека да видим какво ще се случи в Америка – дали това ще бъде визита със снимка за спомен, или една пълнокръвна визита с добре напълнена кошница”, заяви бившият външен министър.

 

Той се върна назад във времето и разказа за визитата на Манфред Вьорнер, генерален секретар на НАТО от 1988 до 1994 г., който посети България и се повози с трабанта на Паси.

 

„Това беше единственият случай в историята на НАТО, в който имаше половин час, в който охраната на генералния секретар не знаеше къде е. Ако Вьорнер не беше влезнал в трабанта тогава, вероятно по друг начин щеше да се случи пиара около влизането ни в НАТО”, разказа Паси.

 

Сега тази кола е във Военноисторическия музей. Любопитно е, че в НАТО се прави постоянна арт инсталация с дарения от различни държави. Дарението от българска страна е реплика именно на този трабант.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4296 |11.11.2019 Соломон Паси: Естествено е да се поискат някакви неща от САЩ . 7| 4677 |21.06.2019 Соломон Паси: Следващите US изтребители ще ни бъдат продадени по-евтино . 9| 4201 |07.06.2019 Соломон Паси: България да стане член на Г-20, па макар и след 20 години . 1| 4266 |09.05.2019 Гергана Паси: Европа е сбор от държави, които не се чуват една друга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads