Реклама / Ads
2| 5476 |17.09.2017 НОВИНИ

Соня Найденова: Решаваща дума за избора на шеф на ВАС има президентът Радев

.
Соня Найденова Източник: БГНЕС
Президентът има намерение да върне кандидурата на г-н Георги Чолаков. Изборът на представители на ВСС от парламента трябва да стане до 3 октомври. И ако се съберат 17 гласа при второто гласуване, то той ще е председател на ВАС. Няма срок, в който държавният глава да отсрочи указа. Но по думите, той му ще остави решението на следващия ВСС.
 
Това каза Соня Найденова пред BiT.

Преценката на президента трябва да обхваща, както самата процедурата по номиниране, така и общественото обсъждане на кандидата и професионалните му качества. В две свои изказвания на президента стана ясно, че президентът няма да подпише указа за назначаването на Чолаков, обясни тя.

Крайната и решаваща дума има президентът, който трябва да издаде указ за назначаването на председател на ВАС. Роля има и ВСС. Ролята на президента е след избора на ВСС, каза още Найденова.

Проследявайки събитията и играчите в съдебната система, допусках резултата. Беше предвидим и се случи. Важен е този избор, защото председателят на ВАС има правомощия в административното правораздаване. Той защитава гражданите от държавата. Така Соня Найденова коментира избора на Георги Чолаков за шеф на ВАС от сегашния състав на ВСС.

ВСС трябваше да провери изнесеното в медиите за нечисти сделки на Чолаков. Той сам трябваше да постави този въпрос, за да не започне старта си със съмнения. У ВСС нямаше желание за разкриване на истината, посочи тя.

Съдията коментира и отношението между главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на ВКС Лозан Панов: Тъжно е отношението към председателя на Върховния касационен съд, развиват се различни сценарии и постоянните атаки към г-н Лозан Панов. Не подхожда на главния прокурор да твърди факти, които не са проверени. Доказа се, че г-н Панов не се е срещал с адв. Иван Тодоров. Правят се опити да се омаловажи мнението на Панов по въпросите за съдебната реформа и да се насочва вниманието на ВСС към действията му, посочи Найденова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5129 |11.09.2017 Соня Янкулова: Председателят на ВАС трябва да гарантира независимостта на магистратите . 1| 6511 |19.04.2017 Соня Момчилова: Сещаме се какъв бил Слави и Васил- цензурата е това . 8| 11626 |13.11.2016 Соня Колтуклиева: Гласуваме с гняв, но апокалипсис няма да има . 0| 4202 |03.11.2016 Соня Найденова: Парламентът да каже за моралните качества на Димитър Узунов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads