Реклама / Ads
9| 5225 |12.12.2014 НОВИНИ

Соня Найденова: Софтуерът е проверяван няколко пъти

.
Соня Найденова
ВСС е направил проверката на софтуера за случайно разпределение на делата още миналата година, а сега - и на начина, по който е разпределено делото на несъстоятелност на КТБ и френската „Белведере".
 
Това каза представляващият ВСС Соня Найденова в извънредно включване по телефона пред бТВ. Още миналата година, в резултат от проверката, софтуерът за случайно разпределение на делата е бил подобрен и е внедрена система, така че всеки протокол да пристига на сървъра на ВСС", каза Найденова, но не даде отговор дали е изяснен въпросът за причината, поради която протоколът за делото „КТБ" не е бил получен.
Найденова отхвърли оценката на правосъдния министър Христо Иванов за „обърканите и хаотични" действия на ВСС.

„Докладите от проверките ще бъдат готови следващата седмица. Предварителните изказвания и оценки не допринасят за установяване на фактите, докато на база доклад от проверка не сме готови със заключения", заяви тя и определи като „абсолютно невярна" информацията, че срещу експерта, който е правил първата проверка на софтуера, се води медийна кампания.

Найденова отказа да отговори дали ВСС ще приеме предложението на Христо Иванов и премиера Борисов, специалисти от МС да изработят и предоставят на съдебната система нов софтуер.

„Решението на ВСС от миналата година е за изработването и прилагането на изцяло нов продукт, който ще бъде финансиран по европроект", заяви Найденова, но не можа да обясни противоречието между оценката на ВСС за действащия продукт като надежден и решението за изработване на изцяло нов.

„Повторната проверка на системата за случайно разпределение на делата не е опит за замитане на следите, а заради получена нова информация и е с малко по-различен предмет", посочи Найденова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5230 |30.11.2014 Експерт: Софтуерът на съдилищата в България е лесен за манипулиране . 93| 13632 |20.09.2014 Д. Найденова: Имам нужда от сапун след Бареков . 33| 5498 |06.06.2014 Д. Найденова: Станишев е поискал да бъде премиер . 115| 18421 |20.06.2012 Диана Найденова: Извинявам се на всички, които лягаха пред багерите на Иракли и които пазят Витоша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads