Реклама / Ads
85| 9962 |20.12.2012 НОВИНИ

Сотир Цацаров е новият главен прокурор на България

.
Сотир Цацаров
Сотир Цацаров е новият главен прокурор на Република България.
 

18 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласуваха „за” Сотир Цацаров, трима гласуваха „против” и трима се въздържаха, съобщи Фокус.

По принцип главният прокурор встъпва в длъжност, след като президентът подпише указ. Според сега действащото законодателство само Росен Плевнелиев може да оспори избора на ВСС.

"Това все още не е избор. Завърши един елемент от процедурата по един избор, който беше достатъчно оспорван, борба на кандидати и концепции. Това е елемент от избора, тъй като решението на ВСС е предложение до президента. Следващият етап е в правомощията на президента. Благодаря на всички, които гласуваха за мен", каза на пресконференция Сотир Цацаров.

С повече от 2/3 положителни гласове кандидатът се счита за избран за главен прокурор, заяви път представляващият ВСС Соня Найденова на въпрос на журналисти - защо съветът не гласува за останалите двама кандидати за главен прокурор - Галина Тонева и Борислав Сарафов.
С 18 гласа „за", три гласа „против" и трима „въздържали се" за главен прокурор беше избран Сотир Цацаров съгласно правилата. Ако нямаше 17 гласа, щеше да има гласуване за следващите кандидати, но с 18 гласа „за" кандидатът се счита за избран. Това е процедурата, каквато ВСС я прие и сме длъжни да я спазваме, каза Найденова.

Въз основа на проведения избор, Закона за съдебната власт и Конституция ВСС ще направи предложение към президента да назначи Сотир Цацаров за главен прокурор, каза Найденова.

Цял ден продължи изслушването на тримата номинирани кадидати Борислав Сарафов, Галина Тонева и Сотир Цацаров. То започна по азбучен ред. Първи отговаряше на въпроси Борислав Сарафов. Неговото изслушване продължи около два часа. Около три часа членовете на ВСС изслушваха Галина Тонева. Повече от два часа беше и изслушването на Сотир Цацаров.

Борислав Сарафов посочи като проблем в системата натовареността и тежката работа, която била свързана с много нерви и усилия. Сарафов обясни, че по делата за битова престъпност трябва да се действа със същата бързина и качество,както по случаите с организираната престъпност.

"Прокуратурата трябва да бъде възприемана не като генератор на непрестанни скандали, а като място, където човек може да потърси утеха, ако на някой човек е изнасилена дъщерята или ако на някой му е убит роднина, трябва да потърси и да намери справедливост. Съдебната система трябва да изживее своя катарзис. Много хора правят политика за сметка на съдебната власт", каза Борислав Сарафов.

Първата жена, кандидат за главен прокурор, Галина Тоневa, се обяви за промяна в начина на работа по случаи, свързани с разследване на корупция и се закани, ако бъде избрана, да направи пълна проверка на делата, довели до осъждане на прокуратурата.

„Там, където се констатира виновно поведение на прокурори, допринесли за такъв резултат, след анализ на конкретните причини, довели до това действие, най-вероятно ще бъдат предприети и конкретни мерки - най-вероятно дисциплинарни, ако се стигне до такива констатации", каза Галина Тонева.

Пълна снимка на състоянието на българската прокуратура и изработване на план за действие - обеща избраният за нов главен прокурор Сотир Цацаров, който досега беше председател на окръжния съд в Пловдив. Той подчерта необходимостта от силен екипен принцип в разследванията до произнасянето на присъдите.

„Прокуратурата има нужда от промяна, от реформи, някои от които са болезнени. Но прокуратурата не се нуждае от спасяване, тя не е кораб, който потъва, защото да й се даде това определение, означава да се пренебрегне капацитетът и потенциалът на хората, които работят в тази система, каза Сотир Цацаров.

Сотир Цацаров - биография:
Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив.
Средното си образование завършва в Английска езикова гимназия – гр. Пловдив, а висшето – в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, по специалността „Право”. На 1 октомври 1992 г. започва работа като съдия в Районен съд-Асеновград, а от 1 март 1996 г. е заместник-председател на Районен съд-Асеновград. На 1 октомври 1998 г. встъпва в длъжността заместник-председател на Окръжен съд-Пловдив, а от 21 януари 1999 г. е председател на Окръжен съд-Пловдив.
Два пъти е бил на обучение по съдебна администрация в САЩ.
Участвал е като експерт в мисии по проекти на Европейската комисия за реформа на съдебната система в Хърватия, Черна гора, Македония и Албания.
Семеен, с едно дете. Владее английски език.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6560 |20.12.2012 Сотир Цацаров: Прокуратурата не се нуждае от спасяване . 9| 5054 |10.12.2012 Цацаров: Не им е работа на Борисов и Цветанов да хвалят съдиите . 19| 6408 |02.12.2012 Сотир Цацаров: Не са вредни приятелствата, а обвързаността . 9| 8712 |27.11.2012 Новият шеф на ГЕРБ - София е Цветомир Паунов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads