Реклама / Ads
3| 6585 |20.12.2012 НОВИНИ

Сотир Цацаров: Прокуратурата не се нуждае от спасяване

.
Сотир Цацаров
Прокуратурата има нужда от промяна и реформи, някои от които болезнени, но тя не се нуждае от спасяване. Прокуратурата не се нуждае от някой от вън, който да й решава проблемите. Тя не е кораб, който потъва - така се омаловажава капацитетът на хората, които работят в системата.
 

Това каза кандидатът за главен прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Той посочи, че главният прокурор няма ролята на спасител на системата, а той трябва да създаде условия за нормална работа на колегите си.

Необходимо е изготвяне на пълна снимка на действителното състояние на българската прокуратура и изработване на план за действие. Планът трябва да бъде проверяван непрекъснато и Независим обществен съвет да следи за изпълнението му, каза Цацаров.

Той посочи, че новият главен прокурор трябва да си сътрудничи с външни експерти и да съдейства за формиране на експертен и външен екип.
Необходима е нова система за анализ на оправдателните присъди, за да се очертае типологията на грешките, както и създаването на електронен регистър на оправдателните присъди, каза Цацаров.

Неравномерната натовареност и оптимизация на незаетите щатове са основни приоритети за кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров. Той е подготвил предварителен анализ, план за действие и стратегия за продължаване на реформите в прокуратурата.

Броят на прокурорите сега - малко под 3000 е напълно достатъчен. Основен кадрови проблем са незаетите щатове. Незаетите щатове да бъдат оптимизирани и пренасочени към най-натоварените прокуратури.

Провеждането на конкурси ще бъде приоритет на този ВСС и главният прокурор има важна роля в тази посока. Задължителен елемент от дейността на бъдещия главен прокурор е разбирането, че практиката да замества конкурса трябва да бъде премахната. Професионалните заслуги и етичното поведение трябва да са предпоставки за кариерно израстване.
Необходима е честна система за кариерно израстване, посочи Цацаров.  

Неравномерното разпределение на делата е сериозен проблем, говорим за прекрояване на съдебната карта или нова съдебна география. Основен приоритет е децентрализация на системата на прокуратурата, която е невъзможна без законодателни промени, добави Цацаров. Той посочи, че ще предприеме пълна инвентаризация на всички действащи актове с цел оптимизация, ако бъде избран.

Той се яви трети пред членовете на ВСС след конкурентите си Галина Тонева и Борислав Сарафов. Гласуването обаче ще бъде първо за него и ще става по електронен път.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6033 |20.12.2012 Галина Тонева: Ще работя за децентрализация на прокуратурата . 9| 5063 |10.12.2012 Цацаров: Не им е работа на Борисов и Цветанов да хвалят съдиите . 4| 5697 |06.12.2012 Прокуратурата погна шефа на болницата в Девин . 19| 6430 |02.12.2012 Сотир Цацаров: Не са вредни приятелствата, а обвързаността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads