Реклама / Ads
20| 7677 |10.01.2013 НОВИНИ

Сотир Цацаров: Заклех се!

.
Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България
Сотир Цацаров положи клетва като главен прокурор на Република България. На церемонията присъстваха министърът на правосъдието Диана Ковачева, председателят на ВКС Лазар Груев, председателят на ВАС Георги Колев, бившият главен прокурор Борис Велчев, сега конституционен съдия, членове на ВСС и други.
 

Нямам никакво намерение да давам акъл на новия главен прокурор. Той няма нужда от това, заяви бившият главен прокурор на страната Борис Велчев по време на тържествената церемония по полагане на клетва от страна на Сотир Цацаров.

"Пожелавам му през тези седем години, които му предстоят, по-малко скандали и да успее да обясни на българското общество какво точно прави главният прокурор", каза Борис Велчев. „В момента повечето хора са убедени, че той се занимава с контрол върху всички дела. Нормализирането на представата в една демократична държава е важно, а аз не успях да го направя”, посочи Велчев.

"Предстои ни съвместна работа, която трябва да продължи започнатото. Трябва да надграждаме и да продължим позитивното, което е постигнато до този момент от всички вас. Предстои ни работа в резултат на която българската прокуратура трябва да изпълни препоръките на ЕК от последния доклад", коментира новият обвинител номер едно.

Предстои ни работа, защото за никой не е тайна, че продължаваме да сме длъжници на обществото – от борбата с организираната до тази с битовата престъпност", добави Сотир Цацаров.

Намерението на Цацаров е да се провеждат чести срещи с медиите. „Нито обществото, нито прокуратурата имат интерес от провеждането на закрити срещи”, допълни той.

На въпрос - как ще даде гаранция, че няма да изпълнява политически или икономически поръчки, новият главен прокурор каза: „Ще дам безусловни гаранции. Вие това сте го слушали много пъти. Имам някаква ясна представа как функционира механизмът отвътре”, посочи Цацаров.

На въпрос, кога ще отговори на въпросите за имотните сделки на съпругата му, новият главен прокурор каза, че на интернет сайта на ВСС са били качени документи за съответните суми и сделки на съпругата му.

Главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска информация за акцията на Икономическа полиция срещу офис на ТВ + - телевизията на "Булсатком". "Това, което знам е това, което научих от медиите", каза новият главен прокурор Сотир Цацаров на въпрос - дали има информация за акцията, която вчера е проведена.

”Не можем да приемем факта, че качеството медия, дава имунитет срещу наказателно преследване. Що се отнася до посегателствата срещу журналисти, те в голямата си част не са битови”, каза Цацаров. „Свободата на медиите е нещо, което е правило за едно общество. Важно е обаче, наказателното преследване да не се превръща в средство за натиск, върху дадена медия”, каза още той.

„С ясното съзнание съм, че скандалите няма да ме подминат”, коментира пожеланието на Борис Велчев да има колкото се може по-малко скандали, през мандата му. „Ако човек няма притеснения, това означава, че е толкова самоуверен и е по-добре да не прави каквото и да било. Имам притеснения, имам страхове, но дай Боже да имам успех, каза Цацаров.

За обезщетенията, които България дължи, след като беше осъдена в Страсбург, Цацаров каза: „Дължимите обезщетения на България са проблем и съвсем скоро ще достигнем момент, когато лихвите ще надминат самите обезщетения”.

Висшият съдебен съвет по-рано днес освободи Сотир Цацаров от поста административен ръководител - председател на Окръжен съд – Пловдив. ВСС прие решението за освобождаването на Сотир Цацаров с 18 гласа „За” и 1 „въздържал се”. Магистратите гласуваха Магдалина Иванова, която беше зам-председател на Окръжен съд – Пловдив, да бъде временно изпълняваща длъжността председател.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5586 |04.01.2013 Сотир Цацаров се заклева на 10 януари . 33| 7467 |24.12.2012 Приятелите на Цацаров: Да изкара една диета на Дюкан . 9| 12763 |22.12.2012 Бойко Найденов: На Сотир Цацаров няма да му е лесно . 85| 9994 |20.12.2012 Сотир Цацаров е новият главен прокурор на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads