Реклама / Ads
0| 5644 |15.07.2015 НОВИНИ

Сотиров: Да преименуваме парк "Генерал Заимов" в парк "Оборище"

.
Иван Сотиров
Да преименуваме парк "Генерал Заимов" в парк "Оборище" !!! Приятели, разчитам на вашата подкрепа за искането което ще внесем тези дни в Столичния общински съвет, пише във Фейсбук Иван Сотиров и публикува писмото си до СОС:
 
До

Столичен общински съвет


Уважаеми Госпожи и Господа общински съветници,

През 2007 г., в края на мандат 2003-2007 г., Столичният общински съвет взе решение за преименуване на парк „Оборище“ на парк „Генерал Заимов“. Докладът за това решение беше внесен от групата на БСП в СОС.

На 23 март 2011г. група общински съветници внесе доклад за преименуване на парка като се върне придобилото вече популярност име на парка „Оборище“, за което е изказана и подкрепата на кмета на район „Оборище“. В този доклад е подчертано, че предложението на БСП за преименуването на парка на името на ген. Заимов е с очевиден ироничен подтекст към вече обявената от „Алианс за София“ кандидатура на неговия внук Мартин Заимов. Обърнато е внимание и на факта, че предложението на БСП е подкрепено само от други партии, които след 2007 г. нямат представителство в политическия живот на столицата. Въпреки сериозните аргументи този доклад е отхвърлен.

 

Днес, ние, група граждани и представители на граждански организации и сдружения се обръщаме към вас, госпожи и господа общински съветници, с искането да бъде възстановено името на парка и да бъде преименуван на „Оборище“. Като подкрепяме вече посочените в доклада от 23.03.2011 аргументи, държим да подчертаем, че употребата на акт, който е предназначен за израз на почит към хора със заслуги към града и държавата, за да бъде иронизиран политически опонент, е недопустима обида към софиянци. Още по-обидно е за нас като българи, че един от най-представителните столични паркове е именуван на български генерал осъден на смърт и разстрелян за шпионаж в полза на чужда държава. По късно тази държава го обявява за свой герой – Заимов посмъртно е обявен за герой на Съветския съюз.
Всички други столични паркове носят имената на местности. Изключение прави Борисовата градина, която е кръстена на Цар Борис III, в името на когото е обявена смъртната присъда на ген. Заимов.

 

Уважаеми госпожи и господа общински съветници, призоваваме ви, като българи и софиянци, да подкрепите това наше искане за отмяната на един позорящ Столичния общински съвет акт и да гласувате за преименуване на парк „Генерал Заимов“ на парк „Оборище“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4780 |06.07.2015 Съседи пребиха мъж заради спор за паркомясто . 0| 4542 |03.06.2015 Шефът на парк "Странджа" подаде оставка . 0| 4881 |25.05.2015 Пожар в цех за паркет в Труд . 0| 4476 |21.05.2015 Намушкаха с нож 22-годишно момиче в „Западен парк”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads