Реклама / Ads
101| 6243 |04.07.2012 НОВИНИ

Соцдепутати нападнаха ГЕРБ за цената на тока, отвръщат им с „Безбожници”

.
Румен Овчаров
Цената на тока отново предизвика буря в парламента. Първа нападна "Атака", която поиска изслушване на премиера по въпроса за новите цени. Веднага се включи и БСП.
 
"В чест на четвъртата година от управлението си ГЕРБ вдигна цената на тока с 13% и срамно и арогантно хвърли вината върху предходните управления, като започнете от Иван Костов и свършите със Сергей Станишев".

Това заяви в декларация от името на ПГ на Коалиция за България депутатът Румен Овчаров.

"За три години управление да нямаш куража и достойнството да поемеш отговорността за своите постижения, действия и последствия, означава, че въобще не е трябвало да вземаш властта, и да лъжеш народа си, че го управляваш", посочи той.

"Четвърта година калпавите сценаристи на ГЕРБ повтарят едно и също бездарно представление – винаги всички преди нас са виновни, а вие се опитвате да им оправите бакиите. Но този път, господин Велчев, и изпълнителите на сценката бяха изключително бездарни", възмути се Овчаров.

По думите му няма как да е виновна тройната коалиция за закон, който ГЕРБ променя три пъти.

Той посочи, че законът за енергетиката е приет през 2007 г. в съответствие с пакет от европейски директиви. В края на 2009 г. има въведени 6,9 мегавата от фотосоларни електроцентрали, не 70, не 700, не 7000 - числа, които днес размахвате", обърна се Овчаров към ГЕРБ.

По думите му кашата оттук нататък са забъркали сегашните управляващи. Бумът на фотоволтаичните централи започнал през 2010 и 2011 г., и продължил и през 2012 г.

"Министър-председателят ви беше един от тези, които много активно участваха в надуването на балона на фотоволтаиците, той ходи да реже лентички в завода за фотосоларни инсталации на вашия тогавашен фаворит Иво Прокопиев, неговата спътница в живота е един от най-големите инвеститори във фотоволтаици и във възобновяеми енергийни източници", отбеляза Румен Овчаров.

Според него увеличението на цената на тока е наредено в последния момент на ДКЕВР от министъра на икономиката, т.е. лично от премиера, за да се спаси НЕК.

През 2008 г. правителството на Станишев отпусна на НЕК 300 млн. лева от излишъка, с които беше поръчано оборудването за АЕЦ "Белене" с дълъг срок на изработване", каза Овчаров.

Той предупреди, че след като проектът няма да се реализира, тези пари се водят за неправомерна държавна помощ и НЕК трябва да ги върне в държавния бюджет, в противен случай България ще бъде глобена с 600 млн. лева.

По думите на Овчаров цената на тока не е природно бедствие или продукт на световната криза, а е продукт на енергийната политика на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов.

"Честита нова цена на тока, българи. Не знам дали българите ще имат пари да отидат на море по новата магистрала, но госпожа Караянчева ще отиде, а Бойко Борисов го прави всяка седмица. Дано поне имате пари да си плащате новите сметки за тока и парното, защото Бойко Борисов не пропусна да реже лентичките по магистралите на всеки нов километър. Но пропусна да отреже лентичката на новата цена на тока, газа и парното от 1 юли тази година. А тази лентичка е свързана директно с джоба на всеки българин", заключи Овчаров.

В отговор на критиките председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев коментира, че БСП разчита на слаба памет. За фотоволтаиците заварихме договори за 1800 мегавата, за които държавата трябваше да плати 30 млрд. за 25 години, отбеляза той и посочи, че са намалили цената от 780 лева на 480 лева.

"Отново днес сме свидетели на такава наглост. Проявявате и някаква набожност, споменавате Бог, вие, безбожниците, които забранявахте на хората да ходят на църква", допълни Велчев, обръщайки се към БСП.

"Ако 1,5 милиард лева бяха отишли за енергийна ефективност, а не за АЕЦ „Белене”, 50 000 панелни блока можеха да бъдат санирани. Отговорността на ГЕРБ е, че късно спряха "Белене", коментира и Мартин Димитров. Той призна, че по времето на тройната коалиция е имало хаос с ВЕИ проектите, като нямало никаква стратегия. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5539 |03.07.2012 От ГЕРБ искали да узаконят гей-браковете със закон . 16| 6277 |28.06.2012 ГЕРБ: Лъжа е, че търсим служебна победа на изборите . 93| 7742 |23.06.2012 Станишев пита ГЕРБ за братя Галеви. Борисов: Не коментирам лъжци! . 61| 5976 |14.06.2012 Алфа Рисърч: 22,3 % биха гласували за ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads