Реклама / Ads
1| 4015 |13.07.2019 НОВИНИ

Социалист: ГЕРБ потъпкват Конституцията всеки ден

.
Георги Свиленски
Считаме, че Конституцията трябва да се спазва ежеминутно, а ГЕРБ я нарушават, потъпкват я всеки ден.
 

Днешното ни нерегистриране в пленарна зала е отговор на тяхното поведение. Законопроектът за Изборния кодекс е внесен в понеделник, а в петък трябваше да се разглежда. Това сериозно отношение ли е към законодателния процес, към обществото въобще? ГЕРБ очевидно искат да превърнат българския парламент в конгрес на ГЕРБ. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНТ по повод гласуването за отпадане на машинното гласуване, което не се състоя днес заради липса на кворум.  

 

По думите му бойкотът на БСП и липсата им в залата днес е дал резултат. Той припомни, че чрез същия прийом левицата е успяла да постигне смяната на състава на ЦИК, както и да спре отмяната на преференциалното гласуване.

„На обществото му писна от този кръговрат – от тангото, което играят ГЕРБ – една крачка напред, две назад“, категоричен бе Свиленски. Социалистът подчерта, че  аргументите на управляващите за машинното гласуване всъщност са становище на ЦИК – а по думите му в края същото становище се казва, че при поискване, ЦИК може да предложи законодателни промени. „ЦИК обаче не казват да се премахне машинното гласуване“, уточни народният представител. Той изрази мнение, че с тази стъпка ГЕРБ се опитват да компенсират „фактора Цветанов“ в изборите. „Само че може би няма да им се получи“, допълни Свиленски.


„От БСП сме последователни – в политиката е важно да бъдеш последователен. От 5 години казваме, че машинното гласуване е най-честният начин за упражняване на вот. Така ще имаме реални резултати“, изтъкна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той припомни местните избори от 2015 година, събитията в зала “Арена Армеец“, преправянето на протоколите и резултатите от изборите.


По въпроса за намаляването на партийната субсидия, Свиленски коментира: „Партийната субсидия трябва да бъде намалена така, че партиите да могат да функционират. Партиите не са търговски дружества. На партиите се дава финансиране, за да работят с хората, да правят политика. Това, което правят ГЕРБ, е удар срещу демокрацията, държавата и политическите партии. Управляващите не искат да имат опозиция“, заключи Свиленски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5725 |12.07.2019 Георги Свиленски: ГЕРБ ежеминутно газят Конституцията . 16| 6756 |12.07.2019 Управлението на ГЕРБ е пълен провал, твърди Карадайъ . 20| 10396 |12.07.2019 Етичната комисия на ГЕРБ – чистота на морала или чистка по болшевишки? . 3| 4674 |12.07.2019 Кристиан Вигенин: Начинът, по който ГЕРБ се отнася към изборите, е скандален

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads