Реклама / Ads
1| 4267 |17.09.2015 НОВИНИ

Социалисти подкрепиха бизнеса срещу задължителното изкупуване на ток и преференциалните цени

.
Народни представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подкрепиха бизнеса срещу задължителното изкупуване на електроенергия и преференциалните цени. Депутати и работодатели се обединиха и затова, че трябва да се търсят справедливи механизми за подпомагане на енергийно бедните. Това се случи на днешната среща между представители на левицата и работодателски организации.
 

„С огромно съжаление констатирахме, че ситуацията в енергетиката не се е подобрила в последно време – напротив, имаме тенденция, че се влошава”, обобщи депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков. По думите му с бизнеса се търсят решения, които да помогнат за намирането на онези резерви, които биха позволили по-справедливо и по-пазарно ценообразуване на държавата.  „Така да се случат нещата, че бизнесът да бъде конкурентоспособен, което е свързано и с работни места, и с цени на стоки и услуги, което в крайна сметка е свързано с оцеляването на бизнеса като един от потребителите на енергия”, каза още Ерменков.

 

„Постигнахме разумно съгласие най-вече по законодателната част  – подкрепяме и ще гласуваме за промените в два закона, които забраняват по-нататък преференциално изкупуване на преференциални цени на електроенергия”, поясни зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова. Помолена да коментира исканата от бизнеса оставка на председателя на КЕВР тя припомни, че левицата е била против избирането му. „Това не е наш избор, това е избор на мнозинството, ние не сме му дали доверие, затова от нас няма как да се очаква да оттеглим такова доверие. Това е въпрос на мнозинството”, добави депутатът.

 

Корнелия Нинова определи предложението представители на бизнеса да влязат в бордовете на държавната енергетика като „нож с две остриета”. По думите й тази мярка крие риск от конфликт на интереси, ако в тези бордове бъдат включени хора, които имат бизнес в областта на енергетиката.

 

„БСП поема ангажимент да предостави закон за управление на публичните дружества. Този закон се подкрепя изцяло от бизнеса, като основната идея е държавните предприятия наистина да бъдат пазарни играчи”, обяви зам.-председателят на БСП и депутат от левицата Драгомир Стойнев. По думите му акцент в такова предложение е ръководствата на тези предприятия да бъдат избирани чрез конкурси, да се изготвят критерии, така че да се назначават знаещи, можещи, компетентни хора, които да изведат тези предприятия от дъното. „Те също така ще бъдат публични. Бизнесът приветства тази идея и заедно ще изготвим законопроекта”, поясни Стойнев. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4481 |15.09.2015 Лукарски: Подкрепям протеста на бизнеса! . 7| 4563 |09.09.2015 Миков, Мирчев и 2000 социалисти отбелязаха 9-ти септември . 5| 5975 |01.09.2015 Пламен Трифонов гони социалистите във Видин . 3| 4507 |31.08.2015 Станишев в Португалия: Антонио Коща ще изведе социалистите до победа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads