Реклама / Ads
7| 5385 |29.06.2008 НОВИНИ

Социалистите искат повече пари за парламентарните партии

.
Трикратно увеличение на държавната субсидия за парламентарно представени партии бистрят на "Позитано" 20, в БСП не били обсъждали повишаването на изборния праг от 4 процента.
 

 

Въвеждане на трикратно увеличение на субсидията за партиите е едно от предложенията, които ще направи БСП при обсъждането на промените в Закона за политическите партии. Трикратното увеличаване на субсидията щяло да даде по-висока степен на сигурност във финансирането на политическите партии. Румен  Петков, който обяви това намерение, отбеляза, че в дебата за промените в изборното законодателство трябва да се стигне до предлагане на национална представителност на политическите партии. Имало европейски практики, в които националното представителство се определя на базата на структури в половината или 2/3 от общините. Много било важно да се въведат достатъчно ясни критерии за контрол върху организационния живот и изборното участие на партиите, т.е. да има ясно разписана законова норма, в която при пренебрежимо малки изборни резултати в поредни избори, политически партии да бъдат заличавани от регистъра на партиите. Дискутиран бил и режимът за контрол върху организацията и провеждането на предизборните кампании. Предизборната пропаганда щяла да се ограничи по всякакъв начин, а тя била сред най-скъпите пера на политическите партии. 

Увеличаването на изборния праг от 4 процента обаче не било обсъждано. Петков заяви, че не бил дебатиран и обсъждан въпросът за мажоритарния елемент. Направено било предложение да се подготви общо споразумение между политическите партии за нулева толерантност към купуването на гласове, с което всички да поемат ясен и категоричен ангажимент, че това е недопустимо от гледна точка на демократичните процедури. БСП била амбицирана до началото на дискусията по бюджета и данъчното законодателство в Народното събрание да влезе целия комплект от законопредложения по отношение на изборното законодателство, за да може всички партии да се подготвят за равнопоставено участие в изборите догодина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4793 |06.06.2008 Искат да се забрави трагедията във влака София-Кардам . 9| 4914 |19.05.2008 Български медии от чужбина се събраха в Мадрид; не искат Първанов . 0| 4722 |09.05.2008 Повече от 50 българи блокирани в Бейрут . 0| 5700 |30.04.2008 ДСБ искат част от София да се включи в световното културно наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads