Реклама / Ads
4| 6632 |04.10.2018 НОВИНИ

Скандал! Майките напуснаха гневни срещата, инициирана от ГЕРБ

.
Източник: БГНЕС
Майките на деца с увреждания напуснаха инициираната от парламентарната група на ГЕРБ среща в Народното събрание с аргумента, че реформа в системата няма.
 

Те заявиха, че продължават с ефективните си протести. Майките бяха недоволни, че финансовият министър Владислав Горанов не е участвал в срещата. Една от тях - Мая Стоицева, заяви, цитирана от БНР:"Министъра го слушаме за n-ти път. Искам да ме погледнете в очите и да ми кажете колко пъти ни излъгахте г-н министър. Тази среща не е доказателство за диалог. Защо пак оставихте министъра на труда и социалната политика сам? Къде е министърът на финансите да ни каже кое е възможно в двата закона, които вече са готови? Цяло лято слушаме колко ни е политически протеста. Кой не ни е яхнал досега и обърнахте нещата така, че цялото общество да скочи срещу нас."

 

Изказването на социалния министър, че законът за хората с увреждания няма да се гласува този месец,  повдигна напрежението в залата.  Майките заявиха, че не искат да слушат едно и също нещо вече месеци наред. „Вече нямаме търпение, а вие не сте готови“, казаха майките, които искаха да чуят идеите на министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на образованието Красимир Вълчев.

 

За родителите е голям проблем, че нямат право да избират училище, заяви една от майките. Като пример тя посочи, че нейният син, който е в инвалидна количка, е разпределен да учи в селскостопанска паралелка по розобер. Друга майка пък каза, че липсва индивидуална оценка за децата. Нейното дете, което е с математически способности, е разпределено да учи озеленяване.

 

Част от почернените жени останаха обидени от изказвания на присъстващи на срещата, че проявяват политически пристрастия. Според майките се прави опит политическите игри да се пренесат на техен гръб, което те няма до позволят.

 

Здравният министър Кирил Ананиев  каза, че ще изпълни поетите към майките ангажименти. Едното е въвеждане на единна информационна система за хората с увреждания. Тя ще заработи на два етапа. Първият – от началото на следващата година ще бъдат въведени всички стари данни на хората с увреждания до 2013 г., а от март ще бъдат качени всички медицински изследвания и цялата документация за хората до преди взимането на решенията на ТЕЛК. С новата система ще се контролира работата на медицинския персонал и лекарите до лекарската помощ. Образователният министър Красимир Вълчев призна, че в много училища все още няма изградена достъпна среда. За миналата година 320 деца са подкрепени от лични асистенти.

 

Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов уточни, че правителството не трябва да се ограничава в помощта само със заложените допълнително 150 млн. лв., а да помогне цялостно за решаването на проблемите.

 

Скандално бе, че финансовият министър Владислав Горанов не дойде на срещата, макар от  ГЕРБ да  увериха, че той ще присъства. Това също наля напрежение, тъй като по думите на социалния министър именно Горанов е имал възражения към текстове в закона за хората с увреждания, които впоследствие отпаднали.

 

От "Системата ни убива" съобщиха:

 

Форумът, на който бяхме поканени беше пълна подигравка.
На срещата днес нямаше законопроекти на масата!
Това се случва от няколко месеца.
Отново сме лъгани с нови срокове.
Нямаме място на такива разговори!
Категорично възразяваме срещу опита протестът ни и желанието за реформа да бъдат оцветени политически!
Това е плосък опит един болезнен проблем за обществото да бъде превърнат в дъвка!
Смаяни сме от изявлението, че на нас ни се дават пари и после "там с другите" да се оправяме с реформите!
Ако се предлага ние да провеждаме реформите в нашата страна и да разпределяме публичен ресурс, това означава, че властта доброволно абдикира от управление и от отговорност!
Продължаваме безкомпромисно с нашите действия, докато не срещнем в лицето на управляващите адекватни хора, които държат на думата си!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3759 |03.10.2018 Депутати от всички партии отидоха за сефте в палатката при майките . 3| 3769 |03.10.2018 Нинова: Да подкрепим майките на деца с увреждания, управляващите ги лъжат . 3| 4551 |02.10.2018 Проф. Румен Гечев: Управляващите лъжат майките на деца с увреждания . 6| 5846 |02.10.2018 Майките блокираха кръстовищата на СУ и Орлов мост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads