Реклама / Ads
15| 5565 |13.03.2013 НОВИНИ

Социалният министър: Първо помагаме на най-уязвимите

.
Деяна Костадинова
До седмица ще бъде направен преглед на резервите в бюджета, които ще бъдат използвани за подкрепа на най-уязвимите групи от обществото. Кои ще бъдат те, ще стане ясно след уточняване на финансовите възможности заедно с министър Калин Христов.
 

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебното правителство Деяна Костадинова при встъпването в длъжност и приемането на поста от досегашния министър Тотю Младенов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

"Хората излязоха на улицата, казаха от какво имат нужда, сега сме длъжни да отговорим", заяви Костадинова. "Няма обаче да правим резки ходове", успокои тя. И обясни, че подкрепата ще е в рамките на съществуващия бюджет.

"Ще започнем с най-уязвимите, тези които не са в състояние да си платят дори енергийните разходи. При допълнителни възможности ще подкрепим и по-широк кръг от групи, уточни Костадинова.

Мисли се за увеличение и на минималната заплата. Това решение обаче ще се вземе след договорка с работодателите и синдикатите в тристранката, която Костадинова смята тези дни да свика. Предстоят да се направят разчети и да се види има ли пари в бюджета за тези разходи, които все още са свързани с минималната заплата. В последните дни от управлението на правителството на ГЕРБ финансовият мнистър Симеон Дянков съобщи, че са осигурени средствата за вдигане на минималната заплата от 1 април от 310 на 330 лв.

Вдигане на пенсиите повече от това, което вече е разписано от 1 април, обаче е невъзможно. Причината е, че за целта са необходими законодателни промени, а такива няма как да се направят, защото парламентът е разпуснат.

"Поемаме обаче ангажимента това, което е разписано като увеличение от 1 април, да бъде изплатено", каза Костадинова. Тя пое също  ангажимента, че всички социални плащания ще се правят в срок,  че ще продължи без забавяне усвояването на средствата от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Третото направление, по което ще работи новият социален министър, е увеличаване на заетостта. "В толкова труден за Европа момент с високи нива на безработица съвсем нормално е да разчитаме на субсидираната заетост", каза Костадинова.

Мерките обаче няма да са насочени с предимство към дълготрайно безработни с ниска квалифакация. "Ще префокусираме нашия поглед и към хората с по-висока квалификация, които заради икономическата криза са останали за известно време извън пазара на труда", каза Костадинова. Точно те биха могли да подкрепят бизнеса, да бъдат използвани в икономиката, за да може да реализираме някакъв икономически растеж", обясни тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5610 |02.03.2013 Многодетни семейства празнуваха на Първомартенски бал . 15| 6047 |14.02.2013 Първомай да се прекръсти на Борисовград . 0| 5161 |05.02.2013 Първо драснал клечката, след това скочил през балкона . 78| 10035 |22.01.2013 Руски енергиен ексминистър: АЕЦ "Белене" не ви трябва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads