Реклама / Ads
11| 4869 |13.07.2010 НОВИНИ

Социално министерство се моли на църквата за борба с глада

.
Министрър Тотю Младенов опря до Българска православна църква, за да се справи с глада. Вече бил говорил с митрополии, за да ударят рамо в борбата срещу сериозния проблем, който е сполетял страната ни, и да помагат със социални кухни.
 

"Говорил съм вече с духовниците, за да ни съдействат с храна за социално слабите българи. Те веднага откликнаха на молбите ни, за което искам да им благодаря. Това ще стане с повече работа за социалните кухни, както и създаването на нови такива."

Това каза пред НТВ министърът труда и социалната политика Тотю Младенов по повод новината, че в България има около 50 000 души, които пропускат по едно ядене на ден заради бедността. Това показва изследване на институт "Отворено общество" и Световната банка за влиянието на кризата у нас. Това са и 20% от най-бедните семейства в България, които спестяват от храна.

Доходите на тези хора достигат до 150 лв. на месец. Между 150 000 и 250 000 българи изпитват парични проблеми при набавянето на основните хранителни продукти. Всяко трето домакинство заявява, че е ограничило разходите си за храна. Според директора на института Георги Стойков самотните и възрастните хора най-често срещат трудности при изхранването си. "Отворено общество" ще дари над 1,3 млн. лв. за обществени кухни за бедните и бездомните.

Над 11 000 души ще могат да получават топъл обяд в последните три месеца на годината. За първите три месеца на 2011 г. държавата ще отпусне близо 2 млн. лв. за социалната услуга. Същевременно социалният министър Тотю Младенов заяви, че ведомството му обмисля промени в Кодекса за социално осигуряване, според които ще има 6-месечен период, в който няма да са начислява наказателна лихва върху неизплатените социални осигуровки, надвзетите пенсии или неправомерно взетите майчински. От НОИ обявиха, че 900 майки са получавали майчински, като същевременно с това са работили. Те ще трябва да върнат взетите обезщетения заедно с 20% лихва. Според Младенов майките трябва да върнат парите, тъй като според закона обезщетения се получават само ако родителят не работи и детето му не ходи на ясла.


След като детето навърши една година, родителят има право да поиска едногодишен отпуск, като през този период той получава обезщетение от 240 лв. В същото време Младенов се обяви против това майките да плащат наказателна лихва за надвзетите майчински. Депутатът от ГЕРБ Вяра Петрова обяви, че се обмисля вариант лихвата да бъде намалена на 10%, а не да отпадне напълно. Въпросът за неправомерно получените обезщетения ще бъде обсъден на Съвета за тристранно сътрудничество
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4844 |27.06.2010 Църквата дължи 2,5 млн. лева . 10| 8950 |15.06.2010 И жената на съдия Урумов - социално слаба . 4| 5655 |06.06.2010 3 745 000 лв. джакпот в тотото, църквата го нарича дело на Дявола . 2| 4646 |03.05.2010 Нейков и Христова: Боксова круша е социалното министерство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads