Реклама / Ads
2| 3912 |12.11.2019 НОВИНИ

Социалното министерство предвижда пожизнена втора пенсия

.
Министър Бисер Петков (вляво) представи законодателни предложения за усъвършенстване на изплащането на т. нар. втора пенсия Източник: БГНЕС
Промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които се урежда изплащането на втора пенсия от частните дружества, предлага социалното министерство.
 

Първите плащания ще са към жените, родени през 1960 г., които през есента на 2021 година ще имат право на втората пенсия. Предложенията се обсъждат с представители на частните фондове, парламентарните комисии по бюджет и финанси и социална политика, както и на бизнеса и синдикатите, предаде БНР.

 

Основен продукт, предлаган от работната група, е получаването на пожизнена пенсия, която ще е с гарантиран размер. За да я получат, хората трябва да имат в личната си партида средства, които да гарантират, че месечно няма да получават по-малко от 15 % от минималната пенсия за стаж и възраст, която всяка година определя държавата.

 

Тук няма наследяване на парите, но дружествата ще предлагат допълнителен продукт на пенсионерите, уточни социалният министър Бисер Петков. „Пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане. В рамките на този гарантиран период на изплащане плащането ще продължи и в случаите, че пенсионерът почине, но ще бъде насочено и ще се получава от неговите наследници“, каза той.

 

При недостатъчно пари в личните партиди за пожизнена пенсия хората ще имат право на разсрочена. Ако лицето почине преди периода, в който е посочил, че ще я получава, остатъкът от средствата, които не са платени на него, ще отидат към наследниците. Ако парите в партидата са по-малко от една минимална пенсия, те ще се платят еднократно.

 

Втората пенсия ще може да се получи при навършването на възрастта за пенсиониране при трета категория труд или една година по-рано, ако за това има достатъчно натрупани пари.

 

На опасението, че заради втората пенсия тази от НОИ ще бъде намалена с 20 % и може да се окаже, че първите получатели ще взимат по-малко средства, министър Петков припомни, че парите от фондовете могат да се прехвърлят към НОИ. Тази опция ще се запази.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4142 |05.11.2019 Социалното министерство: Няма да се повишава възрастта за пенсия . 6| 3989 |21.10.2019 Оптимистична есенна теория за българската икономика представи Министерството на финансите . 2| 3968 |16.10.2019 Барикада на медици пред здравното министерство . 0| 4016 |10.10.2019 Дефицит на учители и медсестри се предвижда заради демографската криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads