Реклама / Ads
3| 4814 |17.09.2013 НОВИНИ

Социолог: Вотът на недоверие няма да доведе до нищо

.
Социологът Васил Тончев
Всеки тълкува социологическите проучвания както намери за добре. Ние не раздробяваме резултатите на нито една партия, записваме само това, което каже респондента.
 
Това каза социологът Васил Тончев пред бТВ в коментар относно вчерашното социологическо проучване на "Сова харис".

Въпросите за БСП и ГЕРБ отразяват цялостната картина. Статуквото се утвърждава. Протестът влезе в една ниша, в която се самоизолира. От друга страна електоратът на БСП и ДПС се втвърди. Тези, които искат избори сега, веднага са към 21-22%, а тези, които искат предсрочни избори са над 40%, обясни Тончев. Имам опасения, че до две години властта в тази държава ще се търкаля по улицата.

Гражданското общество трябва да постави много въпроси. Проблемът е, че гражданското общество не упражнява достатъчно силен натиск върху властта. Трябва да възникнат и нови политически субекти. В момента това са Реформаторският блок и проектът на Николай Бареков, макар че там нещата не са още много ясни, обясни социологът.

ГЕРБ гледат на вота на недоверие като на някакъв етап от своята опозиционна политика. Според мен този вот няма да доведе до нищо. Натискът срещу управляващите трябва да бъде по конкретни въпроси иначе се разводнява, завърши Тончев.

Дали хората искат избори или не е функция от глупостта на управляващите. Никой не иска да живее в бурни политически времена, коментира политологът Димитър Аврамов. Хората искат спокойствие. Проблемът е, че политиците не могат да осигурят това спокойствие, каза той.

Правителството не води боксов мач с обществото. В момента управляващите се държат все едно са спечелили някаква битка с гражданите, които са ги избрали. За да отговорим на въпроса дали БСП или ГЕРБ е по-голяма партия, трябва да изчакаме бюджет 2014 година. Тогава ще стане ясно, дали БСП ще успее да изпълни обещанията, които даваше на корем. Ако се справи, има шанс да продължат да управляват, коментира Аврамов.

Опозиционните партии трябва да предизвикват вот на недоверие. ГЕРБ трябва да обяснят позицията си. В момента те са казали "А" и трябва да кажат ясно и "Б".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5533 |08.09.2013 БСП обещават социален пакет, ГЕРБ искат вот на недоверие . 85| 5373 |12.08.2013 Борисов: Искаме вот на недоверие на кабинета през септември . 76| 5532 |17.07.2013 ГЕРБ внася вот на недоверие срещу кабинета . 51| 5144 |17.06.2013 "Орешарски" пред първи вот на недоверие?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads