Реклама / Ads
3| 4223 |29.09.2019 НОВИНИ

Социологът Юлий Павлов: Периодът преди местните избори в България е странен

.
Социологът Юлий Павлов
”В България периодът преди местните избори изглежда странно. В нормалните държави поне 6-7 месеца преди изборите са известни основните кандидати. У нас също беше така до преди 7-8 години, но след това изведнъж започна да се скъсява този срок и кандидатите да се обявяват в последния момент. Това е едно неуважение към избирателите”. Това каза пред БНР социологът Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг.
 

По мнението на Павлов регистрирането на кандидати в последните дни от срока за регистрация е абсолютно нарушение на всички правила на изборни кампании, особено на неизвестни кандидати. "Аз не мога да си обясня това", категоричен беше той.

 

Късната поява на кандидатите е причина те да нямат ясна програма, смята Павлов. "Те сега си изработват програмата, в момента. За какво ще гласуваме? Вероятно според партийните си пристрастия. Така че очаквам основен инструмент да бъде атакуването на противниците и компроматната кампания", отбеляза социологът.

 

"За да може един човек, който е слабо познат, да има някакви шансове да се класира, е необходимо да мине през няколко етапа - разпознаване, харесване, намерение за гласуване и гласуване. Всеки от тези етапи отнема поне по два месеца, т.е. минимумът е половин година, за да можете да лансирате и да развиете един слабо познат кандидат. В противен случай, само си хвърляте парите на вятъра и този кандидат няма да дърпа листата за общински съветници, даже има опасност този кандидат да получи по-малко гласове, отколкото листата", коментира Павлов.

 

Политологът Страхил Делийски изтъкна два фактора, които определят късното влизане на много кандидати в кампанията.

 

"Първият е демографската характеристика по места. На много места няма кой да застане начело на листа или да поведе кандидаткметска кампания. Липсват подготвени хора. Това е една много важна причина, чрез която трябва да се дадем сметка за степента, в която политическите партии са загърбили една основна тяхна демократична функция, а именно - формирането на политически елит и на централно, и на местно равнище. Другият фактор за късното влизане в кампанията е опитът за търсене на технологични инструменти за накланяне на везните в една или в друга посока", коментира Делийски.


По мнението на Делийски предстоящите местни избори ще бъдат белязани със силна мотивация от локалната специфика, която на различните места е различна. "Не виждам национално обединяващ мотив за различните кампании и това не е лошо", каза той. Според политолога е интересно да се видят различните залози на различните места.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4239 |02.06.2019 Проф. Пламен Павлов: Четниците не са се борили за тераси, а за стълба към свободата . 11| 9656 |19.05.2019 Юлий Павлов: Пунта мара е намерението да се отварят офшорките на властта! . 1| 4398 |18.12.2018 Социологът Живко Георгиев: Политико-икономическият модел върти на празни обороти . 1| 4620 |17.01.2018 Юлий Георгиев: Председателството на Съвета на ЕС повишава нивото на терористичния риск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads