Реклама / Ads
6| 5090 |30.11.2014 НОВИНИ

Социологът М. Мирчев: ДПС погази демокрацията с изгонване на депутатите

.
Михаил Мирчев
"Много брутално посегателство върху принципите на демокрацията, защото преференциалният вот и то в този вариант, в който сработи на последните избори, е въвеждане на мажоритарност в рамките на нашата пропорционална система и това всъщност беше ход към реална демократичност“.Така определи изгонването на двама депутати от групата на ДПС социологът Михаил Мирчев.
 
Мирчев смята, че сега имаме едно много брутално връщане назад. Очевидно са много диктаторски маниерите на управление вътре в ДПС и те не позволяват по никакъв самите избиратели да имат собствено мнение:

"Хем им се иска, хем не им стиска. Значи политиците се стремят да отговоря на гражданското очакване да въведат мажоритарния елемент в пропорционалните избори, но когато това се случи, на практика много ги заболява“.

Действително навремето Сергей Станишев болезнено реагира срещу Момчил Неков, но там в онази партия се успокоиха нещата и в момента двамата като евродепутати работят рамо до рамо.

Докато тук в ДПС се стига до една крайност, при това демонстративна крайност. Това е наказателна крайност срещу собствените им избиратели, на които им се казва:

"Ще ни слушате и няма въобще да мърморите срещу наши конкретни кадрови решения".

Мирчев коментира и идеята на кмета на Кюстендил Петър Паунов да се гласува изцяло мажоритарно в 240 едномандатни райони:

"Има голям натиск поне от 10-ина години насам непрекъснато се лансира тази идея. Така че такива неща витаят в нашето политическо пространство, но това е крайност, която абсолютно нереалистична поне засега и мисля, че би била вредна за България“.

Социологът нарече "насипно" състоянието, в което се намира Реформаторският блок и посочи, че БСП са застрашени от разпад.

Той коментира, че БСП, която над 20 години оцеля като монолитно образувание, стигна дотам на предходните избори вече да има 3 формации, както формацията на Дончева, така и АБВ.

"В момента в БСП има потенциал да се отцепят още една или две групи и тогава БСП ще заприлича на бившите СДС-та, които се разпаднаха, разпаднаха и накрая почти загинаха всички“, каза в заключение Мирчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4363 |23.09.2014 К. Нейкова: ЦИК не е погазила закона за секциите в Турция . 5| 5032 |01.09.2014 Проф. Мирчев: 950 000 са мъртвите души . 41| 6219 |23.07.2014 М. Мирчев: Орешарски е един от най-добрите финансисти . 9| 5575 |03.01.2014 Социологът К. Колев: Начело сме по ранно напускане на училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads