Реклама / Ads
92| 6007 |12.01.2011 НОВИНИ

Социолози: Борисов печели от раз нови избори

.
Бойко Борисов
Двама политици в държавата в момента имат ясно изразен положителен рейтинг. Това са министър-председателят Бойко Борисов и евромисарят Кристалина Георгиева, към които българските избиратели имат по-голямо доверие, отколкото недоверие.
 

Това сочат последните данни от Национално представително изследване на Центъра за анализ и маркетинг, представени на пресконференция в София днес.

47,7% от анкетиранте имат доверие в премиера Борисов, Кристалина Георгиева е на второ място, като получава одобрението на 46,8 % от анкетираните.

При вицепремиера Цветан Цветанов доверието и недоверието са равни, съобщиха социолозите, който е в челната тройка по доверие с 44,3% одобрение. Същевременно обаче 44,1% от участниците в проучването нямат доверие в него, като рейтингът за една година е паднал с 16 пункт.

На въпроса - Ако днес се проведат парламентарни избори, за коя партия или коалиция бихте гласували, 31% от запитаните са посочили ГЕРБ. Това е единствената политическа сила, която запазва резултатите си, спрямо тези от изборите.

"Конфортно абсюлютно мнозинство биха получили ГЕРБ, при провежадането на едни предсрочни избори. Прав е премиерът да плаши, че ако се проведат предсрочни избори, ще ги спечели", заяви още социологът Юлий Павлов.

Що се отнася до останалите министри в кабинета, почти няма такъв, към които да се увеличава доверието, показва изследването.

Единственото изключение е регионалният министърът - Росен Плевнелиев, с 38,3 % доверие. За сравнение през април 2010 година доверието към него е 32,5%.

Социолозите обясниха това с доброто му поведение в публичното пространство, с последователността му и с това, че не прави противоречиви изказвания.

Първите четирима министри, които получават най-голяма обещствена подкрепа, са от управляваща партия.

Това са Цветан Цветанов ( 44,3%), Росен Плевнелиев (38,3%), Николай Младенов ( 28,7%), Мирослав Найденов ( 28,7%).
Едва след това се нареждат представители на опозоицията. Мартин Димитров и Иван Костов губят доверие с 5% в рамките на една година.

Лидерът на ДСБ заема третото място в Топ 3 на недоверие, което си поделя с председателя на "Атака" Волен Сидеров. В тази класация на първо място е лидерът на ДПС  Ахмед Доган с 83%, следван от Яне Янев с 81%. 

Опозицията продължава да бъде водеща по недоверие, обобщи Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг.

Интересно е кой как губи доверие!? Симеон Дянков, Свилен Нейков, Божидар Димитров и Маргарита Попова губят доверие с около 20 % в рамките на една година. Някои от тях губят доверие, заради това което правят, други заради това, което не правят, коментира социологът.

Обществената оценка е силно позитивна по отношение на това, как се справя правителството в борбата с престъпността. 35,3% от респондентите са на мнение, че правителството се справя с проблема по-добре от предишното.

Реформата в пенсионната система получава силно негативна оценка. Само 9% от запитаните смятат, че управляващите се справят в тази област. Негативна е и оценката за реформата в здравеопазването.

Назначаването и фалшивата диплома на Калина Илиева и 16-те депутата, които отидоха на представянето на скъпи телефони с намерение да получат подарък са скандалите, получили най-негативно отношение.

Безспорно висока оценка получава намерението на правителството да отзове посланиците сътрудници на ДС.

Две тери от анкетираните, или 68%, са отговорили с Да, 25% с Не, а 7 процента за без отговор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4768 |12.01.2011 Янев иска изслушване на Борисов за СРС-та; отказаха му . 32| 4847 |11.01.2011 РЗС само ни прави реклама, отсече Борисов . 7| 5592 |11.01.2011 Ревизоро: Танов ще е или герой, или камикадзето на Борисов . 43| 8593 |10.01.2011 М. Константинов: Борисов да устиска до октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads