Реклама / Ads
96| 5798 |20.11.2012 НОВИНИ

Социолози: Избирателите на БСП са ясни, въпросът е колко са за ГЕРБ

.
"В последните шест месеца подкрепата към управляващата партия изтънява средно с около 2% на месец. Наблюдава се ерозия на доверието към Бойко Борисов и ГЕРБ", заяви в ефира на Нова телевизия социологът Кънчо Стойчев.
 

Припомняме ви, че вчера "Галъп" излезе с нови данни за доверието към ГЕРБ и партиите от опозицията. Според проучването, разликата между ГЕРБ и БСП се е стопила изключително много и вече е 3%.

Социологическото изследване показа също така, че ако изборите са сега, 23% от българите биха гласували за ГЕРБ, а 20% от хората биха дали гласа си за БСП.

"Приключва магията, която представлява Бойко Борисов", добави Стойчев. "С това обаче не изчезва харизмата на Бойко Борисов", добави той и поясни, че изчезва онзи лидер, който е имал преди одобрение от 67 - 68%.
Кънчо Стойчев обаче предупреди, че данните не означават, че изборите са предрешени. "Напротив, мачът догодина ще бъде още по-интересен", добави той.

Социологът допълни, че данните показват, че БСП не расте, а просто си възстановява рейтинга. "Проблемът не е дали подкрепилите БСП ще станат 2 милиона, тъй като таванът от избиратели на социалистите е ясен – 1-1,5 млн. гласа, а дали тези, които гласуват за ГЕРБ, ще паднат на 1 милион", заяви Кънчо Стойчев.

От своя страна социологът Цветозар Томов припомни, че в годините на демокрация винаги се е наблюдавало спад към управляващите преди изборите. Той дори определи това явление като нещо нормално за България. По думите му спадът в доверието към ГЕРБ ще продължи. Той отново припомни, че доверието на хората към управляващите партии спада, защото те не спазват това, което са обещали по време на изборите. "Отначало наблюдавахме не толкова спад на подкрепата, а засилване на недоволството на определени социални групи в България, а сега наблюдаваме вече и двете", добави Томов.

Социологът Юлий Павлов каза, че след като има още няколко изследвания - и от "Галъп", и от други социологически агенции, чак тогава ще стане ясно дали наистина има толкова голям спад в доверието към ГЕРБ. Павлов припомни, че социологията не е точна наука. Засега процентите разлика са в обхвата на социологическата грешка. Той обаче се съгласи, че наистина има спад в доверието към управляващите. "Докъде обаче той ще стигне, не е ясно", добави Павлов. По думите му подлежи на проверка и дали наистина има реален ръст на доверието към БСП.

Относно евентуални коалиции след предстоящите избори Кънчо Стойчев заяви, че в момента е прекалено рано да се говори това. Социологът обаче бе категоричен, че такава ще има.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5536 |08.10.2012 Социолози: Все още остават трайни нагласите ЗА Белене . 129| 9938 |08.05.2012 Социолози: Доверието в ГЕРБ се срива . 47| 4761 |19.12.2011 Станишев: ГЕРБ измами избирателите . 33| 7804 |01.12.2011 Социолози: Без радикални реформи идва катастрофа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads