Реклама / Ads
47| 7217 |09.10.2013 НОВИНИ

Социолози: Пат между ГЕРБ и БСП, Бареков бие Реформаторите

.
Институтът за модерна политика констатира в ново социологическо проучване, че ГЕРБ и БСП са изравнили силите си. ГЕРБ събират 18,5, а БСП 16,5 от гласовете на избирателите. Битката между тях е патова, ако не се намесят нови играчи, сочат данните на Института. Рязко е намаляло одобрението за Атака, която събира само 1,4 % от гласовете на гласуващите.
 

Според анализаторите на ИМП несъздаденото още движение на Николай Бареков, което ще бъде официализирано през януари 2014, вече има натрупан достатъчно електорален потенциал, за да влезе в парламента, ако сега се проведат предсрочни избори. Избирателите са посочили, че в периода 21 септември – 28 септември са имали готовност да дадат на Николай Бареков и неговата формация толкова гласове, колкото и за Реформаторския блок, около 5 %. При това е важно да се отбележи, че Реформаторският блок е коалиционна политическа формация, в която са събрани стари и добре познати партии и движения. Шанс за народни представители има още и НФСБ, която засега остава „под чертата”.

 От партиите в Реформаторския блок с най-високо одобрение се ползва ДСБ, а най-много отрицателни гласове акумулира движението на Меглена Кунева. Интересното е, че в негативната и в отрицателната скала движението на Николай Бареков има много по-добри стойности, отколкото партията на Меглена Кунева, ДСБ и СДС. Четирима от всички анкетирани подкрепят протестите. Това прави около 41% от избирателската маса. Контрапротестите са подкрепени от всеки седми.

Близо половината избиратели не подкрепят и двата протеста или не изявяват отношение към тях. Данните за отношението към политическите партии говорят за силна ерозия на доверието към тях. Водещите две партии БСП и ГЕРБ събират по около една четвърт силно положително и положително отношение. Партията на Сергей Станишев пък е с малко по-голямо неодобрение от тази на Бойко Борисов – близо половината респонденти са с отрицателно отношение към столетницата, докато за герберите процентът е 44. В сравнение с тях обявеното в публичното пространство гражданско движение около Николай Бареков получава повече положително отношение отколкото ДСБ и СДС. В негативната скала и в силно отрицателната движението на Бареков има по-добри стойности отколкото партията на Кунева, ДСБ и СДС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 6754 |09.10.2013 Гуцанов: ГЕРБ лъже, няма спрени средства за европроекти . 50| 5402 |08.10.2013 ГЕРБ: Конституционният съд защити БСП, ДПС и "Атака" . 5| 5535 |08.10.2013 ГЕРБ "трудоустройва" свои уволнени кадри в столични общински фирми . 5| 5578 |08.10.2013 Изслушват бивши членове на ГЕРБ за тефтерчето на Златанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads