Реклама / Ads
14| 4875 |11.05.2011 НОВИНИ

Социолози: Съд и МВР най-корумпирани у нас

.
Българите нямат доверие в съда и полицията. Смятат, че властите преследват само бедните хора, а съдиите нарочно допускат грешки, за да бъдат оправдавани виновните. Това показват данните от социологическо проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представено днес.
 

По думите на социолога Тодор Галев българските граждани имат най-ниско доверие в наказателното правораздаване от всички граждани на ЕС. Единствено латвийците вярват по-малко в своята полиция, но са много по-положително настроени към магистратите си.

По-малко от половината българи (43.6%) дават "добра" оценка за работата на МВР, а към съда отношението е много по-критично, едва 18.7% са склонни да оценят магистратите положително. Тази тенденция може да бъде проследена в цялото изследване на ЦИД.

Според Галев обяснението е, че хората много често имат пряк контакт със служители на МВР и дори имат положително отношение към охранителната полиция. В същото време представите за съда са формирани индиректно – от разказите на близки хора и медиите.

Според 72.7% от българите има по-голям шанс да бъде осъден някой беден човек, а 56% са съгласни с твърдението, че съдиите се влияят от политически натиск. Около 1/3 от хората смятат, че съдиите допускат нарочни грешки в своите решения, за да оправдаят обвиняемия срещу 8.7%, които вярват, че това никога не се случва.

Според Тодор Галев в последните три години не се забелязва никакво подобрение в имиджа на съда и полицията, въпреки декларациите на властите, че се провеждат реформи. Социологът каза, че обществото се влияе по-малко от информациите в медиите, отколкото от личния си опит. Изключение правят някои от делата с голям обществен интерес, които могат да влияят по-силно върху обществените нагласи.

Ниското доверие към съда и полицията засилва страха на хората, че ще станат жертви на престъпление, а престъпността се приема като естествено проявление на живота в България, заявяват от ЦИД. Според неправителствената организацията държавата все още не е дала адекватен отговор на проблемите в правораздавателната система.

Ниското доверие в полиция води до това, че едва 51% от престъпленията се регистрират в МВР, тъй като хората не виждат смисъл да се оплакват в някои случаи.

Общо 18% от анкетираните са на мнение, че полицията е ефективна при предотвратяване на тежки престъпления, а едва 13% мислят, че ще залови извършителите на кражби с взлом. Това ниско обществено доверие в МВР и съдебната власт е свързано с мнението на гражданите за корупцията в двете системи. Едва 10% твърдят, че полицаите не вземат подкупи, а за съдиите на това мнение са малко над 5% от анкетираните.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4953 |15.04.2011 Кърджали е най-корумпираният град . 92| 6004 |12.01.2011 Социолози: Борисов печели от раз нови избори . 35| 5194 |23.12.2010 Социолози: ДС е брилянтният кадровик на България . 3| 4469 |21.06.2010 Социолози: Първанов забива знамето извънпартийно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads