Реклама / Ads
64| 11000 |18.02.2013 НОВИНИ

Социолозите: Хората търсят алтернатива, но засега няма

.
Имало срив на харизмата на Борисов. ГЕРБ и БСП се изравняват, но хората не искат политици на протестите. Гражданите са навън, защото не са овластени. Създава се огромна ниша. Ако на някого му трябват предсрочни избори, това е Бойко Борисов, смятат социолози.
 

Социолози установиха сближаване на позициите между БСП и ГЕРБ.

ГЕРБ се срина, и то рязко, не че БСП са надули дивни проценти, каза К. Колев от Медиана, според когото сметките за ток и парно са катализира други процеси, които можели да бъдат туширани.

Юлий Павлов напомни, че протестиращите не искали политическа намера, ставало дума за спонтанен граждански протест, за който са виновни всички правителства, но БСП и Атака щели да го яхнат.

Хората ще изгонят политиците от протеста, те на този етап не искат нищо, но демонстрират своята болка. Сега казват"Боли ме и викам", каза Андрей Райчев. Според него Б. Борисов бил изчерпал възможността си да разговаря с тях, имало срив на харизма. По същество сметките са точни, но цените са страшни, не е виновен електромерът или водомерът, обяви той. Това ни се случи и след социализма - всички ходехме по почивки, но ни ги взеха, човек по природа има здрави зъби, взеха ни го. Това е свиреп капитализъм

Преходът продължава, а оптимистичните прогнози за приключването му се оказаха неверни, коментира социологът Емил Георгиев. Партиите показват страх, не само ГЕРБ се срива, всички страдат от народното недоволство. Той напомни, че едни предсрочни избори ще премахнат трите запланувани референдума и оттам възможността за гражданска власт. Гражданите са навън, защото не са овластени. И сега партиите се страхуват от гражданско участие, затова някои искат предсрочни избори.

Ако на някого му трябват предсрочни избори, това е Бойко Борисов, а на БСп не им трябват, смята А. Райчев. Изборите ще са начинът хората като получат нещо, да спрат. Получава се нова надежда, това е функцията на политическата върхушка.  

Създава се огромна ниша, в която хората търсят алтернатива; тя ще се появи; може да отидат на тумби към Кунева, или Бинев, въпросът е къде ще се привиди мисията, отчете Колев. Ако това не се канализира, ще избухне. Според него Борисов изгубил магията на думите, работело само това, което отчитат хладилникът и електромерът.

Само ГЕРБ и БСП, освен твърдо ядро, имат сериозна периферия, констатираха още социолозите. Наличието на много жени, особено възрастни, на протестите означавало, че това е нормален протест. Това го правело граждански.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 6711 |17.02.2013 Цветанов: Хората имат основание да протестират, поемаме своята отговорност . 78| 5760 |12.02.2013 Станишев разбирал гнева на хората . 9| 5901 |11.02.2013 Омбусманът: Хората не се оплакват от високи сметки, а от драстично покачване . 3| 5220 |11.02.2013 Търсят поръчителя на Баретата в Казанлък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads