Реклама / Ads
34| 4802 |23.03.2011 НОВИНИ

Соцмладежи: Обявете Уорлик за „persona non grata”

.
Джеймс Уорлик Източник: Булфото
Американският посланик Джеймс Уорлик да бъде обявен за персона нон грата в страната ни, поискаха младежите от столичната организация на БСП в район „Красно село”.
 

В нарушение на принципите на международното право и превишавайки правомощията си, определени чрез него, Джеймс Уорлик се намесва пряко във вътрешната политика на Република България, а от някои негови действия не без основание може да се заключи, че упражнява лобистки интереси на най-високо държавно ниво”, се казва в декларация на Младежкото обединение в БСП – Красно село.

Предлага се „отговорните институции да вземат съответните мерки” на основание на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. да разгледата поведението на американския дипломат. За да ги подпомогнат, соцмладежите от „Красно село” дават три примера за „арогантно поведение” – Уорлик изискал публичност на договорите с „Газпром” през лятото на 2010 г. на лична среща с Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма; лобирал за започване на дейност на две американски компании – едната за възобновяеми енергийни източници, другата за добив на шистов газ и в тази връзка настоявал за промяна в Закона за ВЕИ. И трето – опитал да окаже влияние на независимата съдебна система като давал оценки по знакови дела в България. Доказателство за това била проведената от посланика среща с главния прокурор Борис Велчев, именно там Уорлик поискал някои дела да бъдат преразгледани.

Посланикът да бъде обявен за Persona non grata на основание на чл. 9 от Виенската конвенция, който гласи: „Приемащата държава може във всяко време, без да е длъжна да мотивира своето решение, да уведоми изпращащата държава, че шефът на представителството или кой да е от членовете на дипломатическия персонал на представителството е Persona non grata или че кой да е друг член от персонала на представителството е неприемлив. В такъв случай изпращащата държава трябва съответно да отзове въпросното лице или да прекрати неговите функции в представителството”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5327 |14.03.2011 Р. Петков праща Джеймс Уорлик на съд? . 80| 5769 |09.03.2011 Офанзивата на Петков срещу Уорлик продължава с допитване до Сената . 30| 5749 |05.03.2011 Н. пр. Дж. Уорлик: Прокуратурата да е ефективна и да се гарантират правата на гражданите . 93| 7445 |28.02.2011 Р. Петков притисна Уорлик с отворено писмо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads