Реклама / Ads
45| 4831 |31.03.2014 НОВИНИ

„Сова Харис“: Коалицията около ББЦ влиза със сигурност в следващото НС

.
Коалицията около „България без цензура“ е единствената формация извън парламента, която има шанс да спечели евродепутатски места. Изследване на „Сова Харис“, направено по поръчка на в. "Преса", й дава два мандата на предстоящите европейски избори и 6,6% прогнозна подкрепа, ако вотът се състои сега. Коалицията ще се стреми да запази или да доразвие подкрепата си за още места в ЕП, докато РБ и АБВ засега остават под заветната бариера.
 

При „България без цензура" и АБВ се наблюдава задържане на позициите, докато при реформаторите можем да говорим за регрес. Проектът на Първанов и РБ обаче засега остават под заветната бариера.

Към групата на претендентите трябва да добавим и „Атака", която е на път да преодолее конкуренцията на НФСБ, но все още не успява да върне подкрепата на разколебаните си традиционни привърженици, отбелязват социолозите. Според получените резултати броят на партиите с претенции за присъствие в следващия европарламент свършва дотук. При сегашното разпределение на дяловете в българската квота в Брюксел БСП и ГЕРБ ще разполагат с по 6 места, ДПС - с 3, а коалицията около „България без цензура" – с 2.

На този етап се открояват два фактора, които оказват влияние върху нагласите на хората и вероятно ще продължат да дават отражение до изборите. Единият е краят на зимния сезон. Пролетта и лятото обикновено осигуряват известен комфорт на управляващите. Този ефект се обяснява с тежката социална ситуация в страната, отчитат социолозите.

Ниската активност ще повиши относителното тегло на резултатите за ДПС и РБ. Най-заинтересувани от такъв развой са реформаторите, тъй като в момента електоралното им тяло се е свило до твърдото си ядро. Новите формации - коалицията около ББЦ и АБВ, трябва да се стремят към развитие на точно обратния вариант. По-голямата активност ще повиши техните относителни дялове, се посочва в изследването на "Сова Харис".

БСП, ГЕРБ, ДПС и коалицията около „България без цензура" са сигурните участници в българския парламент, ако се проведат предсрочни парламентарни избори. Съюзът на ББЦ, ВМРО и ЗНС ще вземе 7% от гласовете, сочат данни от изследването.

По отношение на доверието към политическите дейци няма съществени размествания в сравнение с предишния месец. Според „Сова Харис“ доверието на хората към лидерите Сергей Станишев, Бойко Борисов, Николай Бареков, Радан Кънев и Лютви Местан остава по-високо, от това на ръководените от тях партии, което показва, че тяхното присъствие разширява подкрепата за формациите им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5185 |06.02.2014 Красимир Каракачанов коментира атаката на Радан Кънев за коалицията с Николай Бареков . 39| 6238 |14.01.2014 Калфин: Питам БСП за Пеевски, Сидеров и правилата в коалицията . 27| 5055 |12.10.2013 „Сова Харис": Софиянци искат протести в рамките на закона . 58| 5951 |07.07.2013 РЗС рипна срещу коалицията Костов- Кунева-Дал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads