Реклама / Ads
55| 6081 |31.10.2013 НОВИНИ

"Сова Харис": При избори днес, БСП води с 21,7%

.
Сергей Станишев Източник: Булфото
Изходът от парламентарните избори през май 2013 г. доведе до промяна в нагласите на избирателите. Подкрепата за ГЕРБ като партия, изгубила изпълнителната власт, намаля.
 

Това заяви директорът на "Сова Харис" Васил Тончев в сутрешния блок на БНТ. Според изследване на социологическата агенция по поръчка на в. "Преса", ако сега има парламентарни избори, БСП ще е първа политическа сила с 21,7%.

Според данните ГЕРБ е на второ място с 19,5%, ДПС са трети с 5,3%. Реформаторският блок би получил 3,8% от гласовете, "Атака" - 2%, НФСБ - 1,9%, "България без цензура" - 2,4%.

21,3% от запитаните заявяват, че няма да гласуват, 17.8% не са решили дали да участват във вота. В графата "без отговор" попадат 3,6% от запитаните.

След разпределението на мандатите в евентуалния бъдещ парламент се получава следната картина: БСП с 99 депутатски места, ГЕРБ - с 89, ДПС с 24 депутати, Реформаторският блок със 17 и България без цензура, ВМРО-БНД, "Граждански контрол", "Сила" и др. с 11 народни представители.

"Атака" стои по различен начин, когато е в управление и когато е в опозиция. Видя се, че политиките й са непригодни и затова доверието в нея спада. Според мен предсрочни избори ще има. Не би могла страната да се държи в такова напрежение. Най-вероятният момент за тях ще е следващата есен, защото страната не би могла да понесе две подобни зими”, заяви още Тончев.

В момента няма нито една формация, която да иска да работи с ГЕРБ. Ако Реформаторският блок иска да наложи промяна, трябва да я наложи и да продължи с политиките си, коментира социологът.

По думите му Георги Първанов и Росен Плевнелиев имат еднакъв рейтинг. Рейтингите на Бойко Борисов и Сергей Станишев са почти равни - "дишат си във врата". "Важно е за един лидер да има по-високо доверие от партиите си, защото ще ги тегли нагоре", коментира още Тонев.

Социологът коментира, че хората не одобряват това, което виждат в парламента. Старите партии също трябва да отговарят на промените и на това, която се иска от тях. Не е въпросът да подменим едните с другите, каза Тончев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 6324 |26.10.2013 И Волен заговори за избори . 70| 5320 |25.10.2013 ГЕРБ: Оставка и предсрочни избори! . 20| 5912 |23.10.2013 М. Кунева: Мятането с мораториума сочи, че се готвят за избори . 8| 5138 |17.10.2013 Герджиков: БСП и ГЕРБ няма да имат мнозинство при предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads