Реклама / Ads
3| 5827 |27.09.2007 НОВИНИ

Созопол настига Кувейт по темпове на развитие на местната икономика

.
Созопол или Кувейт - изберете сами. Това не е шега. По инвестиции на човек от населението община Созопол мери ръст с държавата-рай Кувейт. Не става дума за журналистически измислици, а за факти.
 
Само за 4 години, колкото е мандата на последния кмет на града Веска Караманова, в града са били привлечени над 800 млн. Евро от частни инвеститори. Според изследвания на социологическата агенция „Марнет медиа" доходите на созополци могат да се измерват единствено с тези на софиянци и жителите на Несебър.

Самата Веска Караманова обаче признава, че реката от инвестиции едва ли би потекла към любимия на стотици хиляди българи и чужденци Созопол, ако не е доброто взаимодействие бизнеса и общинската администрация. „Заслуга обаче имат всички созополци. Те са окомуш хора, знаят си интересите, знаят също, че щом се развива градът, ще има бизнес и за всеки от тях", допълва кметицата.

Логистичната подкрепа, която оказва общината на инвеститорите за изграждането на обекти от всякакъв тип - електропроводи, трафопостове, водопроводна и канализационна мрежа, професионализма на общинарите при включването на нови терени в регулация, осигуряват невроятни темпове на нарастване на цените на недвижимите имоти. С това нарастват и апетите да се влагат все повече и повече капитали в този вид бизнес.

От нива на цените 9-12 долара за кв. м. през 2003 г. през 2007 г. вече терените се търгуват при ценови нива 90 - 130 евро за кв.м., че и нагоре.

sozopol.jpg„Кметицата е много вдъхваща сигурност жена. Каже ли дума, връщане назад няма. В Англия за сключен се счита договор, ако партньорите са си стиснали ръцете. Останалото са технически подробности. С г-жа Караманова може да се работи точно по този сигурен начин", споделя пред Frognews.bg британецът Стив Танесън от Лондон.

Според агенциите за недвижими имоти, например, цените в района на местността Буджака са се увеличили за този период от 60 - 90 евро на космическите 250 евро на кв. м. след включването на терените в регулация. Спецовете обаче са убедени, че това не е таванът и има още накъде да растат. Търсенето е огромно и няма да се учудим, ако до следващия сезон цените стигнат тези в Пекин в навечерието на Лятната олимпиада, категорични са специалистите.

Досега над 710 000 кв.м. са били застроени за времето от 2003 до 2007 г.
Строителните дейности са изцяло съобразени със строгите изисквания на общината за ниска плътност на застрояване и забрана за високи сгради. Някои може и да се сърдят за строгия контрол в това отношение, наложен от Караманова и нейните колеги в общината, но созополци и туристите са доволни. Градът би загубил много, ако се допусне безразборно строителство, особено нависоко. Созопол е уникален град и трябва да остане такъв", е мнението и на кореняка проф. Божидар Димитров, шеф на Националния исторически музей.

По тази начин се гарантира запазване на екологичното равновесие и на уникалната природа на Созопол, смятат и строителните специалисти. 

Като резултат от мащабните инвестиции са построени голяма част от емблематичните обекти в региона като разширението на Дюни, красивият туристически комплекс „Санта Марина", „Свети Никола", „Мартинес", както и обектита на Главбулгарстрой.

Ненапразно в началото сравнихме Созопол с Кувейт. Както в арабската държава, така и тук се увеличават регистрираните частни фирми. Апетитът към имоти и туристическия бизнес е сравним с печалбите от петрол, сравняват анализатори. Близо 1500 са вече частните фирми в града. Около 2500 са те в района.

Всичко това дава хляб на местните жители. И нещо по-важно - дава им бъдеще. Ако се запазят сегашният стил на управление, могат да се очакват дори по-високи темпове на приток на инвестиции. Или както казват спортистите: ако играта върви и резултатът е в наша полза - смени не се правят. Щом сегашният екип успя да постигне космически бюджет от 15,7 млн. Лева за 2007 година, то местните могат да бъдат сигурни, че цифрата ще нараства през следващите години. Това пък означава добър поминък, добри условия за бизнес и добри печалби.

Кирил Кирилов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 13010 |27.09.2007 Стоян Беширов напусна АТАКА, кандидатира се за кмет на Неделино . 3| 6377 |27.09.2007 България лидер по корупция в ЕС, само Румъния е пред нас . 0| 5639 |27.09.2007 Кампанията почва; бюлетините - с дължина като за "Гинес" . 8| 5645 |27.09.2007 Учителската стачка - ден четвърти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads