Реклама / Ads
99| 7781 |05.07.2012 НОВИНИ

Спадало доверието към управляващите

.
Мира Радева
Най-добре стоящият кабинет бил този на Иван Костов. За електоралния потенциал на управляващата партия се измервало отношение към ГЕРБ 28 до 30% спрямо опозиционната БСП, която варирала в 16-18%.
 

Има ерозия на доверието към управляващите, оповести в предаването "12+3" на БНР социологът Кольо Колев от Агенция "Медиана". Той посочи две причини за това – икономическата криза и неумението на управляващите да управляват.

Мира Радева от МБМД потвърди, че в третата година от управлението на правителството на Бойко Борисов има ясна негативна тенденция в сравнение с началото: Спряла съм се на три индикатора – доверие в правителството, доверие в министър-председателя и електорален потенциал на управляващата партия спрямо най-голямата опозиционна. На този етап прави впечатление (по данни от май), че последните управляващи било заради умението им да контактуват с медиите, било заради желанието на самите медии, имат най-стабилни позиции в сравнение с всички предходни кабинети. Доверието, измерено през май, към Бойко Борисов е 41%, недоверието е 52%. При Станишев доверието е било 22%, а недоверието – 72%. Най-близо до стойностите на Борисов е Иван Костов, който на същия етап от управлението има доверие 29% и недоверие – 62%. По отношение на кабинета е почти същата динамика. Към май доверието към кабинета е 33%, недоверието – около 60%. Най-добре стоящият кабинет е този на Иван Костов – през юни 2000 г. има 26% доверие и 64% недоверие. И за електоралния потенциал на управляващата партия – измерваме отношение към ГЕРБ 28 до 30% спрямо опозиционната БСП, която варира в 16-18%. Радева изтъкна обаче изключително "бурния" месец юни. Тя очаква, че едно изследване в този момент би показало сериозен спад на доверието към управляващите.

Към днешна дата, това са 1096 дни от изборите, имаме дадени около 533 обещания. Процентът на тези, които са изпълнени, в момента е около 11%. Извън този процент са всички обещания, по които ние приемаме, че се работи в момента, че по някакъв начин процесът на тяхното изпълнение тече. Има и малък процент, които са блокирани – около 4%, по простата причина, че например министърът, който е дал даденото обещание, е сменен и не е в състояние да следи за изпълнението на това обещание.

Неизпълнените обещания са около 16% до този момент – това са такива, за които или срокът е изтекъл, или очевидно те не са изпълнени. Това посочи пък блогърът Асен Генов, който е и един от създателите на сайт, който следи обещанията на родните политици и доколко те са спазени. Той подчерта, че премиерът често дава обещания, които просто са продиктувани от обстоятелствата. Актуалната тема тези дни е пожарът на Витоша. На първия ден от пожара, в ранния следобед, г-н Цветанов например даде едно обещание, че в рамките на светлата част на деня пожарът ще бъде овладян. Вчера следобед премиерът каза, че до 3 часа пожарът ще бъде потушен. Същата заявка. Сега разбираме, че пожарът наистина е потушен в голяма степен, т.е. големите огнища са загасени, но все още има тлеещи огнища, които дни наред ще бъдат актуални и ще трябва да се наблюдават. Т.е. това показва едно желание да се каже нещо, което обществото желае да чуе. Блогърът посочи, че такива са обещанията и за падането на лихвите, за пътната инфраструктура. Има и обещания, които са изцяло противоречащи си по своя характер, каза Генов и добави като пример обещания в сферата на енергетиката и околната среда.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5149 |05.07.2012 Опозицията иска актуализация на бюджета. Управляващите: Не! . 21| 6905 |10.05.2012 М. Димитров плаши управляващите с "Титаник" . 50| 5441 |09.05.2012 Управляващите не се отказаха от бонусите . 129| 9963 |08.05.2012 Социолози: Доверието в ГЕРБ се срива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads