Реклама / Ads
12| 10628 |09.02.2013 НОВИНИ

Спасение: Срещу 250 лева хакват електромера, свалят сметките

.
Високите сметки за ток накараха много хора да потърсят начини да намалят разходите си. Оказа се, че за това търсене има и съответното предлагане.
 

 За сумата от 250 до 500 лв. електротехници предлагат пренастройване на електромерите така, че да отчитат само част от потребената енергия. Така сметките за ток драстично намаляват. Начините са манипулиране са два. По-евтиният и по-лесният за разкриване е т.нар. шунтиране. Това представлява поставяне на “байпас” на електромера. Измервателното устройство бива свързано така, че реално консумираната електроенергия го заобикаля, съобщава “Телеграф”.

Предлагащите тази схема най-често са електротехници. Според експертите, обаче, този начин е доста лесен за разкриване и понякога не си струва парите, които ще бъдат платени на “майстора” за измамата. По-големи суми се спестяват, когато става въпрос за големи стопански потребители и индустриални обекти. Там, обаче, контролът е много по-строг. Освен това в промишлените обекти парите, които майсторите вземат, не са фиксирана сума, а процент от потреблението. Така за да спестите, може да ви се наложи да се бръкнете до 6000 лв.

По-скъпият и по-ефективен начин е хакването. Става въпрос за манипулиране на софтуера на електромерите. То се извършва от хакери, а не от електротехници.

Обикновено, тези които бърникат електромерите са техници с доста добри познания. Много често те са работили в енергото и знаят как се работи със запечатани електромери. Част от “работата” им, обаче, доста лесно се разкрива. Самите те са трудно уловими. Затова пък всеки оставя собствен стил и начин на работа, по който служителите на ЕРП-тата ги разпознават.

Интернет пък е пълен с обяви за устройства, които също намаляват сметките за ток. Различните реклами предлагат различни варианти – с намаление на потреблението от 10 до 80%. Цената на устройствата, които се включват в мрежата, стига до 50 лв. Дори в сайтовете за колективно пазаруване могат да се намерят интересни оферти за такива приспособления.

Според обявите, след като се включи в мрежата, устройството връща назад показанията на електромера. При новите електромери отчитането направо спира. И това не е на 100% незаконно, защото никъде не пише какво може и какво не може да включвате в мрежата. За по-добро прикритие понякога устройството се крие в стабилизатор за телевизор.

Не е нужно да си експерт, за да си сглобиш подобна джаджа. Необходими са основни познания. Частите за сглобяването й струват около 50 лв. Авторът на обявата, обаче, я предлага за 500 лв. с обещанието за абсолютна дискретност за получателя. Устройството се включва в контакта и това е всичко.

Експертите от EVN обясняват, че такива приспособления работят на принципа на елиминиране на консумацията на уредите, които обикновено стоят на стендбай – телевизори, компютри, зарядни. Това означава, че енергията, потребявана от тях, е твърде малка, за да се икономисва от нея.

Електроинженери смятат, че тези устройства са безполезни и изобщо не влияят на сметките за ток.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 93| 7460 |08.02.2013 М. Андреев: Атаката срещу Бойко идва от БСП, петата колона на Русия . 22| 7169 |07.02.2013 Майки се вдигат срещу чалгата . 5| 6312 |06.02.2013 3-4 съмнителни коли засечени при покушението срещу Баретата . 0| 5836 |05.02.2013 Покушението срещу залятата с киселина българка влиза в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads