Реклама / Ads
0| 3939 |20.02.2019 НОВИНИ

Спаси София: МС с арт инсталация-метафора за работа на парче

.
Източник: Facebook/ Спаси София
Ставаме свидетели на поредна гениална инженерна мисъл - новопоставените климатици по фасадата на Министерски съвет на Република България закриват съществуващото фасадно осветление. Нека познаем - монтирани са през деня и на никоя държавническа глава не ѝ е хрумнало, че нощем ще има проблем?
 

Как да разбираме това изпълнение - като арт инсталация-метафора за работа на парче, без мисъл и с трагикомични резултати, дори на най-високите нива на държавното управление?

 

София има огромен проблем с фасадното осветление. Фасадите дори на най-значимите държавни сгради около Ларгото са осеяни с климатици, а осветлението е недостатъчно, разноцветно и не постига търсения ефект. Твърде често то не се поддържа и не работи, а много красиви сгради в центъра изобщо нямат поставено фасадно осветление. В резултат на тази немарливост, обществено значими сгради, символи на София, през нощта тънат в мрак, а през деня се "любуваме" на архитектурни елементи тип климатик. Тук е мястото да припомним и че куполите на Антична Сердика трябваше да светят нощно време, но получихме тъмно, безидейно и пусто пространство.

 

Всичко това е доказателство за крайно безотговорно отношение към града, неговата визия и памет. Настояваме гл. арх. Здравко Здравков да започне да изпълнява обещанията си за премахване на климатиците по фасадите на значимите обществени сгради, а Йорданка Фандъкова, да координира усилията на Столичната община и държавните институции за поставяне на естетически издържано, обмислено и синхронизирано със съседните сгради, фасадно осветление. Разчитаме и че тези нови климатици ще бъдат премахнати. София продължава да е сред най-тъмните европейски столици, а с нехайството си, институциите поругават паметта на града и създават усещането, че живеем в хаотична столица от Третия свят.

#СпасиСофия #СветлаСофия #КрасивГрад

 

Спаси София, Фейсбук

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4789 |17.02.2019 Спаси София: Трамвайният транспорт е в тежка криза . 2| 4563 |11.02.2019 Спаси София: Практика е шофьорите в градския транспорт да работят в нарушение на трудовия кодекс . 2| 4747 |06.02.2019 Медици спасиха 13-годишно мъртво пияно момче . 3| 4399 |06.02.2019 Спаси София: Велоалеите в града се разпадат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads