Реклама / Ads
13| 5122 |10.12.2019 НОВИНИ

Експерт: В ерата ”Кремиковци” дишахме по-мръсен въздух в София

.
Източник: БГНЕС
В ерата ”Кремиковци” дишахме по-мръсен въздух в София Това казва синоптикът Анастасия Стойчева. Който казва, че ще направи въздуха в столицата винаги чист - лъже, категоричен е проф. Христомир Брънзов.
 

Според Стойчева едва след затварянето на металургичния комбинат "Кремиковци" - това е 2006-2007 г., е трябвало да минат доста години, за да се изчисти атмосферата, след което вече следващите години появата на мъгла в столицата е доста по-рядко.

Столицата ни все още не се е изчистила от замърсяването с фини прахови частици, но днес сутринта е имало спадане на замърсяването, каза по БНТ директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) проф. Христомир Брънзов.

 

Има надежда в следващите дни температурната инверсията, която шести ден е над Софийското поле, да отстъпи. Въпреки оптимистичните прогнози, в късния следобед стойностите от измервателните станции отново тръгнаха нагоре в столичните квартали "Павлово", "Надежда", "Хипродрума" и "Младост".

 

"Самите природни дадености на София са така, че нашите предци са направили града на място, което е с инверсии и за да се махне това, трябва да се махнат планините", каза проф. Брънзов и добави, че това, което може да се направи, е по-ниско замърсяване от колите и строителството.

 

Проф. Брънзов коментира и защо в "Павлово" се отчитат най-големите замърсявания през тези дни. "Павлово е особена точка, защото е на бул. "Цар Борис III". Тази станция е точно до булеварда и тя просто реагира много на трафика на колите, който е на 20 метра от нея".

 

Според проф. Брънзов пък в последните пет дни изобщо не е имало стойности от пет или двайсет пъти над нормата, както се твърди. Просто се забравя, че измерването е 24-часово. Колкото до измерванията от неправителствени организации, той твърди, че те не са достоверни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4344 |10.12.2019 Енергиен експерт: Въглищните централи трябва да бъдат затворени, ЕС взе решения . 3| 5578 |05.12.2019 Експерт: Смъртността у нас е висока, защото пенсионерите не могат да доплащат за лекарства до 70% . 3| 4434 |05.12.2019 Експерт: Вярно е, че бавим ”Турски поток”, но има обективни причини . 8| 4344 |04.12.2019 Експерт: Ако ще охраняваме небето над Северна Македония спешно трябва да се купят радари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads