Реклама / Ads
1| 5238 |08.03.2019 НОВИНИ

Спаси София: Ще се простим ли с Южния парк?

.
Източник: Facebook/ Спаси София
Зелената линия на схемата бележи парковата среда на Южния парк, каквато я познаваме и ползваме днес. Всичко червено в нея са терени, които някак са се оказали частни. Как, защо и кога - предстои да разберем.
 

 Дали ще е от табелите, рекламиращи поредния нов билдинг с "ексклувизна гледка към Южния парк", или Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova поне веднъж ще реши, че е време да признае за проблемите с опазването на общинската собственост от плячкосване, фиктивни реституции и имотни далавери?Както и че общинският бюджет за откупуване на нужните на града терени е срамно нисък вече поредна година.

 

Вчера бе публикуван докладът на Визия за София в направление "Околна среда", разглеждащ точно този проблем. Докладът отбелязва, че пред зелените клинове на София, част от които е и Южният парк, има два възможни сценария - изкупуването и управлението им от Столичната община, или допускането на строителство в тях със специфични правила, съхраняващи зеленината. Третият - застрояването им без да се съхрани каквато и да е зеленина, за съжаление е по-реалистичен и най-вероятен. Защо?

 

1. Предстои Общият устройствен план (ОУП) да се "отвори" за корекции и допълнение. Дори след това той да препотвърди, че частни терени в парковете не могат да са друго, освен парк, собствениците им ще имат законното и морално (ако са ги придобили правомерно) право да го атакуват в съда;

 

2. Общинската администрация има богат опит в това да губи, или изобщо да не води битките за защита на обществения интерес, ако той е в конфликт с нечие частно "инвестиционно намерение";

 

3. Законите на България са написани така, че дори ОУП на София, който сам по себе си е закон, неведнъж е събарян в съда. Общинската администрация предпочита да се оправдава със закона, вместо да изиска от "законотворците" в Народното събрание да "закърпят" пробойните. А междувременно протестите срещу презастрояването са ежедневие в цяла София.

 

Ще трябва ли да си кажем "сбогом" с Южния парк? Надяваме се, че не. Независимо кога, дали и как новият ОУП ще третира парковете на София, софиянци трябва да разберем, че по един или друг начин ще трябва да платим цената на мърлявщината, нехайността и безотговорността, с които София бе управлявана по времето на Прехода.

 

Въпросът е каква ще е цената - парите, нужни за отчуждаването на имотите, или бъдещето на София като град, чиито паркове са станали квартали?

#СпасиСофия #СпасиЮженПарк #ЗеленитеКлинове

 

Спаси София, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4770 |05.03.2019 Спаси София: Гетото изяжда Западен парк . 0| 3956 |01.03.2019 Жените-социалистки от БСП – София: Наш дълг е да не позволяваме манипулации на нашите деца . 2| 8496 |26.02.2019 Спаси София: Защо Фандъкова получи 2,80 за третия си мандат? . 0| 4343 |23.02.2019 Лавина затрупа хора в Австрия, провежда се спасителна акция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads