Реклама / Ads
3| 4407 |06.02.2019 НОВИНИ

Спаси София: Велоалеите в града се разпадат

.
Източник: Фейсбук/Спаси София
Малкото велосипедни алеи, с които София разполага, са в трагично състояние. Освен стандартните проблеми свързани с тяхната широчина, връзки и организацията в кръстовищата, изградените преди няколко години велоалеи се разпадат.
 

 Пуснатата през 2015г. алея по ул. Обиколна отдавна е с излющена боя, но поне асфалтовата настилка все още е здрава. Този късмет нямат алеите по бул. Братя Бъкстон, бул. Кн. Мария Луиза и бул. Ломско шосе. Там настилката е силно разрушена, с множество пропадания, дупки и неравности, което създава опасности и прави движението с велосипед некомфортно.

 

София има нужда от качествена и свързана велосипедна мрежа ако иска да привлече повече ползватели на този вид екологичен транспорт. Въпреки че повечето велосипедни алеи и ленти в София са на практика неизползваеми и несвързани, Столичната община не желае да промени начина, по който тази инфраструктура се проектира и изпълнява. Продължават да се повтарят недопустими грешки, като велоалеи за сметка на тесни тротоари осеяни със стълбове, необезопасени и недомислени пресичания и т.н. Разбира се, това не е пречка всяка година от Московска 33 да се тупат в гърдите, колко километра велотрасета имало в София.

 

Г-жо Йорданка Фандъкова, предизоборно обещахте 200 км нови велоалеи, но не изпълнихте и 10% от тях. Те не трябва да бъдат самоцел, а да се изграждат след сериозен анализ, как промените ще засегнат останалите участници в движението. Можете да дадете добър пример, като премахнете велоалеята от тесния тротоар около НДК и я свалите на бул. Витоша, за да не се предизвикват непркъснати конфликти между пешеходци и велосипедисти. Така ще покажете, че наистина целите създаване на безопасна и използваема вело мрежа, но не за сметка на пешеходците! В противен случай просто спрете да правите каквото и да е било, защото само създавате проблеми, вместо да разрешавате съществуващите.


Обръщаме се и към всички онези, които не пропускат да споменат как автомобилно пространство се отнема за велоалеи, по които преминава "едно колело на ден" - направете си експеримент, качете се на велосипед и се опитайте да минете безопасно и удобно из София. Само така ще се разбере, че с неадекватна и некачествена инфраструктура няма как да се очакват върволици от колела.

 

Спаси София, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7709 |05.02.2019 Само във Фрог: Спецсъдът и прокуратурата спасиха любимеца на обвинението Бисер Лазов от дело за клевета . 2| 4727 |31.01.2019 Спаси София: Фандъкова не разбра, че бюджетът е за изпълнение на политики . 1| 4245 |29.01.2019 Спаси София с призив за спасяване на Централната минерална баня . 5| 5270 |15.01.2019 Спаси София: Погромът на ул. Иван Вазов е гавра с името и делото великия българин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads