Реклама / Ads
5| 5161 |13.01.2010 НОВИНИ

МО спасява военното училище в Търново с 250 хил. лева

.
Николай Младенов Източник: Вяра Йовева
250 000 лева ще отпусне Министерството на отбраната на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски”.
 

Новината съобщи министър Николай Младенов на пресконференция в старата столица. Той заяви, че тези средства ще покрият част от дълговете на военния университет към „Топлофикация” – Велико Търново и ще са за сметка на бюджета на университета за месец март тази година. Сумата ще се получи утре. Младенов допълни, че Министерството на отбраната очаква от ръководството на Великотърновския военен университет да проведе бързо преговорите си със топлофикационното дружество, за да не страдат гражданите на Велико Търново. Утре и началникът на Националния военен университет ''Васил Левски'' бриг. ген. Цветан Харизанов ще проведе среща с зам.-изпълнителният директор на топлофикационното дружество инж. Милчо Михайлов. Министър Николай Младенов допълни, че вина за създалата се ситуация е лошото финансово управление на Военния университет във Велико Търново. Той допълни, че задълженията на университета към „Топлофикация”-Велико Търново са формирани в отоплителния сезон 2008-2009 година.

„За мен е неразбираемо и първо доказателство на лошото финансово управление е, че ти можеш да си позволиш в продължение на една година да не си разплатиш сметките и да създадеш напрежение в един град като Велико Търново”, заяви Младенов. В рамките на 2009 година Военният университет във Велико Търново има планиран бюджет от близо 19 млн. лева. Със съкращенията, наложени в рамките на годината, бюджетът е намален до 15 млн. лева. Той посочи, че в университета съществуват дублиращи структури и ненужно голяма администрация. Младенов уточни, че на всеки двама обучаващи се имат по един, който ги администрира или им преподава. Също и дублиращи граждански специалности във Велико Търново и Долна Митрополия. Министърът допълни, че ще се търси пълен преглед на цялостната организация на Великотърновския военен университет, както и на другите военни университети. Близо 700 000 лева са приведени на университета към края на 2009 година, за да може да изплати своите задължения. В началото на месец януари е приведена и полагащата субсидията за месец януари на университета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6766 |10.01.2010 Военният университет в Търново банкрутира . 2| 5304 |21.12.2009 Самоуби се областен управител на Велико Търново . 1| 4805 |11.12.2009 18-годишен беше намушкан до училище от неизвестен . 2| 4883 |02.10.2009 Младеж пребил училищен охранител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads