Реклама / Ads
3| 7705 |30.04.2010 НОВИНИ

Да спасим Витоша, за да остане природата в България!

.
Природен парк
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), с което се забраняваше изграждането на нова ски зона на Витоша. Решението предизвика остра реакция сред природозащитниците.
 

От коалиция "За да остане природа в България" са категорични, че решението на ВАС е абсолютно погазване на националните интереси - проектът застрашава вододайни зони, от които ние като софиянци зависим, а като хора - ценим.

"Не можем да си позволим под носа ни корупцията, офшорките и късогледството да унищожат планината, от която зависи водата и въздухът ни! И докога съдия Андрей Икономов ще петни българската съдебна система с продажните си решения? Колко струваше Странджа? Колко струваха Камчийски пясъци и колко струва Витоша, г-н Икономов?, питат природозащитниците.

Те призовават всички, които милеят за българската природа да се обединят, за да бъде спряна безочливостта и корупцията преди да са посегнали на Витоша!".

Казусът според еко-организациите у нас е ясно нарушение на природозащитното законодателство на Европейския съюз. Затова коалицията "За да остане природа" подготвя сигнал до Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия. При подобен казус миналата година ЕК стартира изключително бързо наказателна процедура за нарушения на европейското природозащитно законодателство - заради новия общ устройствен план на Община Царево, който предвиждаше застрояване на крайбрежието на Природен парк Странджа.

Председател на съдебния състав, взел решението за Витоша, е Андрей Икономов, участвал в решенията за застрояване на Национален парк Пирин със ски зона Банско през 2002 г., в опита за закриване на Природен парк Странджа през 2006 г., както и в решението, което доведе до заличаването на Защитена местност Камчийски пясъци на брега на Черно море, където има инвестиционни интереси, припомнят природозащитниците.

ВАС постанови, че Агенцията по горите (собственик на държавния горския фонд на Витоша) и дирекцията на Природен парк “Витоша“ (която прилага плана за управление на парка) са участници в административното производство, по тази причина те не са заинтересовани лица и съответно техните жалби по случая са недопустими.

В нарушение на принципа за прозрачна администрация ВАС лишава от правен интерес двете държавни институции да следят и проверяват законността на частния проект, в която са въвлечени, посочват еколозите. ВАС не само лишава двете институции да понесат лична отговорност за спазването на закона, но ги задължава да приемат незаконосъобразния акт на друг контролен орган, без право да упражнят административен контрол, а напротив да станат съучастници на нарушителя – РИОСВ-София, допълват те.

Решението ще бъде обжалвано от коалицията "За да остане природа в България" пред по-горна инстанция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5040 |29.03.2010 Б. Найденов: Ал. Петров би трябвало да остане в ареста . 28| 6119 |07.02.2010 Проф. Кр. Петков: Костов плете сценарии кой да си отиде и кой да остане . 10| 5608 |17.10.2009 И. Божинов: Станишев ще остане лидер, БСП е в пат . 12| 4787 |09.05.2009 СДС ще остане без регистрация за евроизборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads