Реклама / Ads
0| 5709 |15.02.2011 НОВИНИ

"Спещна помощ" невинна за смъртта на Анастасия

.
Спешна помощ няма вина за смъртта на двегодишната Анастасия Георгиева. Момиченцето е починало още преди да бъде повикана линейка.
 

Това показва проверката на Министерството на здравеопазването (МЗ) и РЗИ-София за адекватността на действията на Спешна помощ, съобщи сайтът на здравното ведомство.

По думите на родителите й Анастасия е получила леко неразположение около 5-6 февруари. В четвъртък следобед майката се е обадила на джипито и се е уговорила с нея да отиде на следващия ден на домашно посещение. В петък в 15 ч. личната лекарка отива в дома на детето. Тя констатира, че то няма температура, а само хрема и отслабено дишане с удължено издишване. Лекарката е преценила, че състоянието на момиченцето не налага спешна помощ и то може да бъде транспортирано с личен автомобил до Пета МБАЛ за уточняване на диагнозата. Лекарката уговаря приема на детето, след което си тръгва.

Родителите вземат детето и заминават с колата си към болницата. По пътя обаче момиченцето спира да диша. Бащата се опитва да му направи изкуствено дишане и веднага го кара към най-близкото лечебно заведение. Това е 7 ДКЦ. Около 16:20 ч. родителите влизат в поликлиниката. Още в коридора на ДКЦ-то те попадат на лична лекарка-педиатър, която веднага приема детето в кабинета си. Тя установява, че то няма пулс, нито сърдечна дейност, нито дишане, а зениците му са разширени и не реагират на светлина. Детето не показвало признаци на живот. Това установява и втори лекар, който работи в съседен кабинет и идва незабавно. Въпреки това те започват реанимационни дейности.

Междувременно трима лекари звънят на Спешна помощ, за да извикат реанимобил. В 16:31 ч. първият сигнал постъпва на телефон 112, а в 16:35 ч. - в Спешна помощ. Веднага се търси свободна кола с подходящ екип. Най-близкият е бил в института „Пирогов", където лекарите са приключвали работа по друг случай.

Според разпечатката на джипиес-системата на Спешна помощ в 16:47 линейката от „Пирогов" тръгва и в 16:53 пристига в 7 ДКЦ. Тоест линейката е стигнала до поликлиниката за 6 минути и 26 секунди. В екипа е имало педиатър, както и всичко необходимо за реанимацията. При пристигането обаче лекарите от Спешна помощ констатират, че детето е мъртво.

Причината за смъртта на детето ще бъде установена след приключване на съдебно-медицинската експертиза. Тя ще бъде готова най-рано след 15 дни.

Проверка по случая започва днес и ИА "Медицински одит" - отново с участието на РЗИ-София и МЗ. Ще се ревизират действията на всички участници в оказването на медицинското обслужване. След приключването й ще резултатите ще бъдат оповестени.

Министерство на здравеопазването припомня, че през изминалата година 831 965 души са получили медицинска помощ благодарение на 28-те Спешни медицински центъра в страната. От тези пациенти 87 207 са били деца, 7 582 са реанимирани, над 200 хил. - преминали през ЕКГ, а 113 496 - претърпели операции. Въпреки това МЗ отчита, че в системата на оказване на спешна помощ има и проблеми. За тяхното преодоляване в момента от министерството подготвят концепция за развитието на сектора. Тя трябва да бъде готова до април тази година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5445 |11.02.2011 Смъртта на Белнейски не е настъпила при изчезването им . 0| 5320 |28.01.2011 Разминаване със смъртта за 10 минути . 2| 7763 |21.01.2011 Д-р Маджуров е уволнен заради смъртта на Гери . 7| 4785 |11.01.2011 Лекарска грешка е довела до смъртта 4-годишната Гергана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads