Реклама / Ads
6| 5397 |07.01.2011 НОВИНИ

Спестиха 4.7 млн. лв от парите за трансплантации в чужбина

.
4.7 млн. лева. от общо отпуснатите му 5 милиона лева върна в държавния бюджет Фондът за трансплантации в чужбина. Едва петима пациента са изпратени за лечение зад граница за цялата цялата 2010 година.
 

Припомняме, че Фондът беше създаден по изричното настояване на премиера Бойко Борисов. През август 2009 година той обяви, че правителството ще направи конкурс за избор на банка, която да отпусне най-изгодния кредит за покриване на трансплантациите на всички чакащи българи. Малко след това идеята се трансформира да учредяването на специален фонд, въпреки, че още тогава експерти коментираха, че проблемът е в липсата на донори.

Именно заради това Агенцията по трансплантациите започна активно да работи с големите болници в страната и за година броят на донорските ситуации у нас нарасна значително. Държавата започна и обмен на органи с Евротрансплант, макар официално да не сме член на организацията и през октомври у нас бе трансплантиран бъбрек от 34-годишен донор от Мюнхен.

Директорът на фонда София Мутафчийска обясни пред БНТ, че той работи реално от началото на май, когато е създаден обществен съвет, който е консултативен орган към фонда. Тя допълни, че основната причина за това да не бъдат изпращани за лечение в чужбина пациенти, нуждаещи се от трансплантация, е липсата на донори.

“Такива донори липсват и в страните-членки на ЕС, с които работи фондът. Кривата на нуждата от трансплантации постоянно расте, а количеството от донорски ситуации, количеството бъбреци, органи, остава едно и също дори в трансплантационно най-развитите държави", посочи тя.

Освен това от момента на подаване на заявление от нуждаещия се, до получаване на съгласие или отказ, изтича определено време, тъй като е необходимо да се набави набор от документи, които да бъдат представени и да бъде изготвено становище от компетентни медицински органи - въз основа на което общественият съвет взима решение.

Според Иван Димитров, секретар на Сдружението на пациентите с бъбречни болести, оправданията на Мутафчийска звучат несериозно. Той смята, че е необходима много здрава структура, която да иска да работи, защото на българския пациент, нуждаещ се трансплантация, която не може да бъде направена в България, фондът трябва да осигури възможност това да се случи в чужбина.

Той обясни, че от май месец фондът се е събирал едва 12 пъти. В резултат е взето решение да бъдат изпратени само 5 пациенти и то не точно за трансплантации, а за изследвания и манипулации.

Тодорка Кадикянова, която е майка на болно момиче, разказа в студиото историята на заболяването на дъщеря си, което е открито, когато момичето е било на 11 години.

Тя обясни, че семейството й е подало документи във Фонда за лечение на деца, когато детето й е било на 16 години. До 18-годишната й възраст обаче документите не са разгледани. По същия начин са се развили нещата и при започване на работа на новия фонд.

“Обяснението е, че няма донори. Исканите изследвания отнемат време, а състоянието на болните не се подобрява. Хемодиализите увреждат пациента и в определен момент той става негоден за трансплантация“, коментира майката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5083 |02.01.2011 ОЛАФ ни похвали за европарите . 3| 4863 |27.11.2010 Т. Дончев: Неусвояването на европарите е неизпълнение на бюджет . 0| 5427 |19.11.2010 Д-р Нешева: Никой не разпределя парите "на тъмно" в НЗОК . 1| 5975 |16.11.2010 Безлов: Мафиоти купуват с парите си политическа власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads