Реклама / Ads
3| 5027 |21.09.2019 НОВИНИ

Спецакция на български и френски власти

.
При операцията, на територията на Франция са задържани 4 лица, от които трима български и един френски гражданин. Събраните доказателства сочат, че българите организирали трафика на работници от страната в района на град Лион.
 

Там, при четирима различни работодатели, са установени общо 167 работници, наети за сезонна селскостопанска работа – гроздобер.

Групата е действала под прикритието на легален бизнес – наемане на работници по трудови договори от българско търговско дружество, което от своя страна ги командировало във Франция. Така френският работодател трябвало да плаща възнагражденията на работниците на българската фирма по банков път, а тя от своя страна – на работниците. В случая огромна част от полагащото се на работниците било присвоявано от дружеството на престъпната група. За да узаконят придобитите средства, участниците ги инвестирали в търговска дейност и недвижими имоти във Франция, съобщиха още от МВР.

Събраните към момета данни сочат, че жертвите на групата са предимно малоимотни и малограмотни наши сънародници, които са подписвали трудови договори на френски, без да разбират съдържанието им. След това те са транпортилани да френски градове, където ас настанявани в палаткови лагери с обещания, че в бъдеще ще получават заплащане от по 60 евро на ден.

Разследването на българска територия установява, че офисът на българското дружество, изпращащо работници във Франция, е регистриран на адрес, на който се намира празен незастроен парцел.

В дома на участник в групата са намерени и иззети множество документи, доказващи престъпната дейност, и в частност - за големи парични суми за дарения между участниците в групата (от порядъка на 40 000 евро), декларации за значителни лични спестявания, фактури, касови бележки от бензиностанции, документи за купуване на големи количества алкохол и цигари.

Разследването във Франция се води за нелегална трудова дейност, трафик на хора, организирана престъпна група и изпиране на пари. Българското разследване е за изпиране на пари в резултат на трафик на хора с цел трудова експлоатация.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5553 |20.09.2019 18-годишен български студент е убит в Германия . 0| 4280 |14.09.2019 Медали за българския отбор на Балканиадата по информатика в Атина . 3| 5624 |13.09.2019 И Би Би Си заклейми ”порно журналистиката” в български сайт . 14| 7849 |13.09.2019 “Български нощен вълк” води контрапротеста на ПИК в подкрепа на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads