Реклама / Ads
0| 4216 |13.04.2016 НОВИНИ

IT-спецове най-малко с по три средни заплати на месец

.
Висококвалифицираните чуждестранни специалисти предимно в сектора на високите технологии ще получават по трудов договор заплата, равна най-малко на три средни заплати за страната, изчислени по данните за последните 12 месеца.
 

Това приеха депутатите, като гласуваха на второ четене законопроекта за трудовата миграция и трудовата мобилност, съобщи БНР.  

 

Делян Добрев от ГЕРБ предложи заплатата на висококвалифицираните специалисти да е двойна на средната за страната: Похвално е въвеждането на тази бърза писта. По-добре е да не е три, а да е две. Средната работна заплата в България, ако е около 700 лева, три средни работни заплати означават 2100 лева. 2100 лева възнаграждение най-вероятно го има само в София, а в провинцията аз се съмнявам освен евентуално кметът и областният управител, някой друг да взема 2100 лв. възнаграждение.

 

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов репликира: За тези две средни работни заплати можем ли да привлечем от трети страни висококвалифицирани спецалисти при тази жестока конкуренция на европейския трудов пазар. За 500-600 евро дали ще дойде някой от трета страна в България или ще предпочете да отиде в някои от другите европейски държави. Това е големият проблем. Дава се възможност за защита на българския трудов пазар, защото ако минималният праг за заплащане на тези специалисти със синя карта, високоспециализирани от трети страни, е 3 средни заплати за страната, работодателят няма как да назначи български специалисти с по-ниско вънаграждение.

 

Предложението на социалната комисия защити и министър Ивайло Калфин: Намаляването на изискванията за работни заплати от 3 на 2 означава, че разликата между нормалната процедура с пазарен интерес и ускорената процедура на практика ще бъде свързана с ангажимент на работодателя да плаща някъде около 300 лв. бруто повече заплата, което е абсолютно безсмислено. Аз ви предлагам да подкрепите това, което работи, което беше договорено с фирмите от информационните технологии и да не отваряме вратата за допълнителни облекчения за чужди граждани там, където могат да се намерят български специалисти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5522 |22.03.2016 Експлозии и в 3 метростанции в Брюксел, най-малко 10 загинали . 0| 4344 |21.03.2016 Самоубийствен атентат в Белград, най-малко един загинал . 0| 7506 |21.03.2016 Октай пред Фрог: #КОЙ сменя Пеевски с друг посредник, дразнител е за обществото . 13| 7433 |01.02.2016 Янка Такева: Танев не махна "експерти" от средния ешелон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads