Реклама / Ads
0| 5575 |22.03.2019 НОВИНИ

Спецсъдът остави в ареста 5 свидетели по „Делото КТБ“

.
Източник: БГНЕС
Петимата задържани в началото на януари свидетели по „Делото КТБ“ остават в ареста с обвинения за пране на пари. Това реши специализираният наказателен съд и определи следващо заседание по обжалването на това решение за 28 март. Защита, в която се включи и адвокат Татяна Дончева, обяви, че прокуратурата, за 57 дни, е работила сам 35 минути. В съдебната зала всички се питаха защо Бисер Лазов не е сред обвиняемите, след като за пореден път сам е направил признания за личното си участие в престъпления.
 

Съдия Мариета Неделчева от специализирания наказателен съд  остави в ареста задържаните на 10 януари 2019 г. петима души, които са с повдигнати обвинения за пране на пари по поръчение на Цветан Василев и ръководеното от него ОПГ.  Тя отказа да приеме съдебно -почеркова експертиза  на подписите на обвиняемите, която доказва, че тe не са положени през 2013 година върху инкриминираните ордери, които са представени от Лазов като доказателство по дeлото.

 

Припомняме, петимата задържани - Иван Стойков – сегашен изпълнителен директор "Фина Це" АД, Никола Киров - финансов директор "Дунарит", Васил Шуманов - охранител в " Литекс секюрити", Венцислав Тодоров -шофьор в „Дунарит“ и Красимир Зарев - в момента безработен, попаднаха в ареста, след като основният свидетел по „Делото КТБ“ Бисер Лазов даде нови показания и нови доказателства в началото на тази година по следствие започнало през 2015 година. Първоначално той твърди, че нищо не си  спомня по темата, но сега внезапно разказва с подробности какво точно е направил.

 

Днес се оказа, че прокуратурата няма нови доказателства, а защитниците поискаха промяна на мярката за неотклонение на задържаните,  защото от януари до сега,  прокуратурата е извършила само две процесуално-следствени действия, които са й отнели 35 минути. Едно от тези действия е било да се уважи искането на защитата и да се назначи петорна експертиза на петте касови ордери. Именно заради това днес оригиналите на ордерите отново не бяха представени в съда.

 

В  съдебната зала емоционални реакция предизвика адвокат Татяна Дончева, която  в качеството си на защитник на финансовия директор на „Дунарит“ Никола Киров, припомни дори следствието за поръчано убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски.

 

 По думите й във всяко едно дело, свързано по някакъв начин с „Делото КТБ“, нито прокурорите, нито съдиите ще излязат „сухи“ от системата. „С „Делото КТБ“ и начина по който то е конструирано  - че Цветан Василев е ограбил собствената си банка и всички са знаели за това, ще стигнем и до кварталната бакалница на Василеви“,  заяви Дончева.  Причината, според нея е, че подобни списъци, какъвто е приложен като доказателство от прокуратурата,  могат да бъдат натикани в ръцете на всеки съдия и прокурор.

 

 Адвокат Дончева се обърна директно към прокурорите в залата – Милева и Вълчев, като ги попита защо не са написали в диспозитива на обвинението от кого е получено имуществото, което се твърди, че е дадено на обвиняемите, защото Цветан Василев не фигурира никъде, а се твърди, че от него произлиза всичко. Освен това прокуратурата не е изяснила какво означава „по поръчение на ОПГ“, защото няма яснота какво е поръчано в същност и изобщо няма конструкция за пране на пари. „Какво смятате, че се прикрива в разказчето на Бисер Лазов и защо той не е обвиняем?“, попита Дончева.  Тя потвърди, че показанията на Лазов по това дело са копи –пейст от разказите му по „Делото КТБ“. 

 

Дончева  обясни още, че в представените по делото справки, от т.нар.  „касата на Цветан Василев“, няма никакви данни за въпросните средства, нито че са получени от петимата обвиняеми, въпреки, че те са изключително подробни и включват и дори каква сума е платена за тонер на принетер в този ден. „Извинете, но има ли дефиниция какво означава „каса на Цветан Василев?“, попита тя.

 

Защитата зададе и още един въпрос – защо след като в едно от дружествата – „Булит 2007“ парите за погасяване на кредитите му идват от офшорна компания и произхода е скрит, на някой ще му притрябва изобщо да пере пари и да крие суми с подобни ордери, чрез тези петима души.  „Когато се фабрикуват свидетелски показания трябва достоверност на историята“, каза още Дончева във връзка с разминаването на счетоводните документи и разказите на свидетелите.

 

Тя обърна внимание и на още нещо от свидетелските показания на Бисер Лазов. Той твърди, че докато давал парите в хартиени торбички на хората, в стаята му е имало други срещи, които се е налагало да прекъсва и да моли хората да излязат, докато се вижда с обвиняемите. Дончева посочи, че от подробната и много прецизно водена книга на охраната, в която има записани часове на влизане и излизане на всеки, става ясно че Лазов е имал среща със следните лица:  известният хирург Бусарски, Ричард Клай, Траян Каршутски, Вероника Лазова, Петьо Блъсков, Никола Анев и Калин Георгиев  - главен секретар на МВР. „Дали Лазов е помолил проф. Бусарски или Калин Георгиев да излязат за малко да подаде едни чантички с пари?“, запита риторично Дончева.

 

 Тя обърна внимание и на това, че в същия ден нейният клиент – финансовия директор на „Дунарит“ е имал среща с консултативния съвет за „Авионамс“, в който влизат няколко генерали и бившия военен министър Бойко Ноев.  „Как си представяте, че Никола Киров притичва до Бисер Лазов да вземе хартиена торбичка с пари, за да пере пари на Цветан Василев,  точно в този момент“, беше следващия въпрос на Дончева.

 

В заключение тя изрази притеснение, че е възможно прокурорите  да се окажат с обвинение за престъпление по служба заради скалъпените доказателства. Липсата на сюжет и натиканите по този начин доказателства са причина да се случват както съдебни грешки, така и репресии, каза още адвокат Дончева.

 

Във вторник, 26 март, има поредно заседание по „Делото КТБ“ в което е призован основният свидетел Бисер Лазов. Два дена по-късно, на 28 март, съдът отново ще решава дали петимата задържани, които също са свидетели по това дело ще останат в ареста.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4393 |21.03.2019 Спецсъдът ще решава остават ли в ареста петима свидетели по „Делото КТБ“ . 1| 4108 |14.03.2019 Спецсъдът е получил 3300 искания за подслушване . 0| 3907 |13.03.2019 Арабаджиеви остават в ареста в Испания . 0| 4052 |10.03.2019 Тримата задържани за схемата за фалшиви пенсии в Силистра остават в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads