Реклама / Ads
0| 3723 |10.03.2017 НОВИНИ

Спецсъдът потвърди ареста на Чоков

.
Ценко Чоков
Апелативният специализиран наказателен съд потвърди ареста на кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков.
 

Решението е взето от магистратите Румяна Илиева, Драгомир Кояджиков и Красимира Райчева. То е публикувано на интернет страницата на съдебната институция.

 

Припомняме, че на 23 февруари спецсъдийката Велислава Ангелова върна кмета на Галиче в ареста. Първото заседание срещу Ценко и сина му Мартин се проведе в рамките на почти 12 часа. Чоков и синът му са обвинени като организатори на престъпна група за рекет, лихварство и побой. Двамата бяха освободени от ареста на 13 февруари, припомня Нюз. бг.

 

В спецсъда срещу Ценко Чоков и групата му се явиха 14 свидетели.

В хода на заседанието бе разпитан свидетелят Десислав Олеков, който зави пред съда, че е бил притискан от кмета на Галиче да промени показанията си.

 

След бурен дебат и изразени от защитата на Чоков съмнения, че Олеков лъжесвидетелства, понеже е граждански ищец по делото и е заинтересован, съдия Ангелова промени мярката за неотклонение на кмета от парична гаранция 10 000 лв. в "задържане под стража". Размерът на гаранцията е бил отнет в полза на държавата.

 

Защитниците на Чоков са обжалвали решението на спецсъда. В частната жалба на адвокатите се изтъква, че съдебният акт е постановен от незаконен състав. Освен това се посочва, че Чоков е бил лишен от честен и справедлив процес.

 

Апелативните магистратите са констатирали, че мотивът за връщането на Ценко Чоков в ареста е подбуждане на свидетел към лъжесвидетелстване. Въпреки че Чоков е бил под парична гаранция, той е извършил престъпление - притискайки свидетеля Десислав Олеков да излъже в съдебната зала. Затова магистратите смятат, че е налице основание за налагане на по-тежка мярка за неотклонение.

 

Апелативните магистратите обаче отбелязват, че съдебният акт е бил постановен от незаконен съдебен състав. Освен съдия Велислава Ангелова и тримата съдебни заседатели на тайно съвещание се е оттеглил и резервен заседател. Тъй като той не е бил член на състава, не е могъл валидно да взима становище относно ареста на Ценко Чоков.

 

Участието му в съвещанието, при решаване на въпроса за мярката за неотклонение е довело до нарушение на процесуалните разпоредби не само относно състава на съда, но и по опазване тайната на съвещанието. Това само по себе си е повод за отмяна на обжалвания първоинстанционния съдебен акт, отбелязват апелативните съдии. Именно това е и мотивът им да го отменят.

 

В заключение обаче те постановяват същото - изменения на мярката на Ценко Чоков от "парична гаранция" в "задържане под стража". 10 000 лв. гаранция отиват в полза на държавата. Делото продължава на 21 март.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3856 |07.03.2017 Иван Евстатиев остава в ареста . 3| 4207 |23.02.2017 Върнаха Ценко Чоков пак в ареста . 1| 4846 |23.02.2017 Бившият главен секретар потвърди новина на Фрог за убиеца на Георги . 2| 3836 |14.02.2017 Съдийката, пуснала от ареста Ценко Чоков, кандидатства за шеф на наказателен съд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads