Реклама / Ads
5| 5033 |05.05.2009 НОВИНИ

Спипаха убийците на 45 сватбари в Турция

.
Източник: Milliet
Задържани са убийците на 45 сватбари в турското село Билдже. Само петнайсет часа след масовия разстрел, властите арестуваха предполагаемите нападатели. Веднага са започнали разпити за изясняване на причините за клането.
 
Най-вероятно родова вендета е мотивът за убийството на 45 души по време на сватба в турското село Билдже. Докато сватбарите се веселяли, шестима мъже открили смъртоносен огън с автомати срещу тях, съобщават от Вътрешното министерство в Анкара.

Оцелели от кървавата баня разказали, че шестима маскирани стрелци, въоръжени с автомати и гранати, са се появили в селото от четири различни посоки. Те нападнали къщата, в която малко преди това местен имам е отслужил брачната церемония.

Нападателите атакували първо с ръчните гранати, след което събрали жените и децата в една от стаите на къщата и ги разстреляли от упор. Убит е и имамът отслужил сватбената церемония.

Преди да напуснат селото, нападателите нахлули в съседни къщи и стреляли по хората в тях. После шестивата мъже изчезнали безследно. Веднага след нападението върху селото се изсипала и пясъчна буря. Самото селище е на десетина киломчетра от границата на Турция със Сирия.

Районът сега е блокиран от армейски и полицейски части. В тази част на страната, където живеят повече кюрди, споровете често пъти се уреждат с оръжия, отбелязват турските медии. Там все още властват феодалните традиции, неграмотността е много голяма, а оръжията има във всяка къща.
Причините за кървавата баня може да са стар спор за земя, неплатени дългове, отвличане на момиче, изречена обида или нещо подобно.

В село Билдже има 32 къщи и неговите жители са от един и същи род. Много от мъжете от селото са членове на проправителствена въоръжена милиция, която подкрепя турската армия в борбата срещу кюрдските бунтовници в района.
Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай отхвърли версията, че нападението срещу сватбарите е дело на терористи.
Над 200 души били гостите на фаталното тържество, на което се женела дъщерята на бившия кмет на селото.
При нападението са загинали настоящият кмет на селото и 10 души от неговото
семейство. Ранените са поне 20 души.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5256 |26.01.2009 Искат ефективни присъди за убийците на Мартин Борилски . 1| 6091 |30.12.2007 Фотограф е заснел лицата на убийците на Беназир Бхуто . 16| 14953 |28.08.2007 Черен списък на убийците на българската природа . 0| 6235 |23.05.2007 По 40 години затвор за убийците на сръбския премиер Зоран Джинджич

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads