Реклама / Ads
2| 4979 |03.11.2010 НОВИНИ

ЕК ни спира парите заради бакии във водния сектор

.
Европейската комисия предупреди, че ще изпрати писмо до българското правителство, в което ще настоява веднага да се заеме с неразбориите във водния сектор.
 

В противен случай страната няма да получи нито цент по това направление през следващия програмен период 2014 – 2020. Това съобщи близко до Европейската комисия източници, цитирани от Mediapool.

В писмото ще се наблегне на размитите отговорности при управлението на водния сектор и ще се изиска изготвяне на конкретен план за действие, като се определят правомощията на всяка институция. То ще бъде адресирано до министъра по управление на еврофондовете Томислав Дончев, въпреки че той няма пряка вина за ситуацията, коментираха от ЕК.

Надяваме се това да е последното ни писмо до българските власти през тази година, заяви експертът от Брюксел.

В момента за водите отговарят няколко министерства, подчинените им агенции, общините, държавни и частни компании. Степента на усвояване на евросредствата за водния сектор и отпадъците, които са в размер над 1 млрд. евро, е ниска.

Не можем да дадем рецепта как да се подобри усвояемостта, каза експертът от ЕК. Някои общини, като Бургас например, имат капацитет да се справят, други - не. Дейностите по изпълнението на европейските проекти могат да се изведат от общината (аутсорсинг), но това не означава непременно ускоряване на усвояването, коментираха още от Брюксел.

Няма да отричам, че във водния сектор има проблеми и то не само с европейското финансиране, коментира пред Mediapool министър Томислав Дончев. Той припомни, че инвестиционните нужди в сектора са над 10 млрд. евро и еврофондовете са само малка част от тях. По думите му критиките на ЕК са свързани единствено със скоростта на работата по ИСПА и Оперативна програма "Околна среда" и имат за цел да ни активизират, а не да ни спират парите. Факт е обаче, че ако не се справим с ангажиментите за този програмен период, това ще се отрази на следващия, каза Дончев.

До момента единствено министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев е представил на ЕК план за действие, така че да се навакса изоставането с усвояването на европейските пари. Той ни представи документ, наречен "Библията на Плевнелиев", казаха от ЕК. Това, че има стратегия, е много добре, но ние продължаваме да се притесняваме за изпълнението й, като имаме предвид лошите практики при изпълнението на програма ИСПА.

Европейската комисия сама е предложила на България да прехвърли 250 млн. евро от проекти за железопътния и пътния сектор за метрото, така че да се подобрят показателите й. Този проект се изпълнява, извършват се плащания и прехвърляйки парите, страната може да отчете по-добри резултати, казаха от ЕК.

Изпълнението на оперативните програми през този програмен период (2007 – 2014) всъщност няма пряко отношение към парите, които България може да получи през следващия период, каза експертът от Брюксел. Но знаем как разсъждават големите вносители на средства в бюджета на ЕК – Германия, Франция, Холандия. Те няма да са склонни да се отпуснат повече пари за България, ако тя не може да се справи със средствата за този.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 13216 |01.11.2010 Заради "АБВ" Кунева вади кирливи ризи на Борисов . 27| 5822 |28.10.2010 Депутат напуска Яне заради гей скандала в РЗС . 2| 5113 |24.10.2010 Стачка спира влаковете България-Гърция-България . 8| 8133 |22.10.2010 Делото срещу Баретата пред провал заради педофил?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads